Valter Tuzlanski

Kako znati jesu li paradajz i krastavci tretirani hemikalijama?
Kako bi se bi se voće, prije svega jabuke, sačuvalo tokom cijele zime, često se tretira raznim hemikalijama koje i te kako mogu biti opasne po zdravlje. No, je li sigurno jesti ovakve namirnice s korom?

Da bi jabuke što duže potrajale, tretiraju se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijem kloridom i definilom. Definil je najopasniji jer je riječ o spoju koji nastaje preradom nafte te ima tendenciju biti kancerogen, piše klix.

Možda će Vas zanimati i:

Što je najsigurnije?

Ako proizvode kupujete na tržnici od provjerenih prodavača i znate da ne koriste hemiju, možete jednostavno oprati koru od prljavština. Ako ih kupujete u trgovinama, preporuka je da ipak odrežete koru.

Posljedice konzumiranja namirnica koje su tretirane hemijom mogu biti veoma opasne i dovesti do trovanja. Međutim, postoji i druga strana ovog problema. Ako odrežemo koru jabuke, bacamo i glavni izvor vitamina A i C, kalcija, fosfora, željeza i korisnih antioksidansa.

Kako utvrditi prisutnost hemikalija

Ako na primjer, odsječete koru jabukue i vidite da je brzo poprimila tamnu boju, kora je sigurna za konzumaciju. Naime karcitin u kombinaciji s vitaminom C sprječava radikale da naštete tijelu.

Kako biste utvrdili da vam povrće sadrži pesticide, možete nasjeckati krastavac i paradajz i pogledati kakva im je unutrašnjost. Ako primijetite žute pruge to ukazuje na moguću prisutnost štetnih hemikalija.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button