IstaknutoSvijet

Potvrđeno: Rusi krenuli u evakuaciju Hersona
AFP javlja da su proruski čelnici u okupiranoj ukrajinskoj regiji Herson počeli s evakuacijom civila.

Proruski čelnici Hersona, koje je na funkcije postavila Moskva, kažu da su krenuli s evakuacijom civila iz Hersona, glavnog grada istoimene regije. Evakuacija kreće u trenutku kad ukrajinske snage napreduju u protunapadu na jugu, navodi AFP.

Vladimir Saldo, proruski guverner okupiranog Hersona, danas je rekao da je civilima zabranio ulazak u tu regiju na period od sedam dana.

Najavljena evakuacija do 60.000 civila

Podsjetimo, sinoć su proruski čelnici okupirane regije Herson upozorili na nadolazeću “tešku” situaciju zbog ukrajinskog protunapada, koji očekuju “u bliskoj budućnosti”.

Moskva je sinoć potvrdila da će se evakuirati gradovi na desnoj obali rijeke Dnjepar. Jutros je pak proruski čelnik Hersona Vladimir Saldo, kojeg je na tu funkciju instalirala Rusija, rekao da će između 50 i 60 hiljada ljudi biti prebačeno u Rusiju i na lijevu obalu Dnjepra.

Evakuacija će vjerojatno trajati šest dana, rekao je Saldo za režimsku rusku novinsku agenciju TASS.

Bitke na jugu i istoku: Ukrajinske snage napreduju u Hersonu, evakuacija je u tijeku, ali ruske snage osvajaju naselja na istoku, nadomak Bahmuta - ovo je prvi ruski konkretan napredak na terenu

 Preko
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button