Valter Tuzlanski

Poslodavci u TK zainteresovani da učenicima plate praktičnu nastavu

Poslodavci u TK sve više su zainteresovani da učenicima plate praktičnu nastavu, istakao je to ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Od prije postoji najava da će Vlada Tuzlanskog kantona, osim niza već ostvarenih mjera koje su unaprijedile obrazovanje na svim nivoima, posebnu pažnju posvetiti srednjem stručnom obrazovanju i praksi.

Možda će Vas zanimati i:

“Ministarstvo je više od godinu dana radilo na pripremi Pravilnika o praktičnoj nastavi, konsultirajući se s Pedagoškim zavodom TK i našim međunarodnim partnerima, kako bismo osigurali da pravilnik bude što kvalitetniji. Implementacija ovog pravilnika označit će unapređenje kvalitete praktične nastave, s koristima prvenstveno za učenike, ali i za privredu Tuzlanskog kantona”, rekao je minsitar Omerović u objavi na društvenim mrežama.

Pravilnik precizno definiše pojmove, obaveze i uloge različitih aktera u organizaciji i izvođenju praktične nastave. Poslovi uključuju planiranje, vođenje evidencije, saradnju sa poslovnim subjektima, osiguranje zaštite na radu, ocjenjivanje učenika, te prava i obaveze učenika tokom praktične nastave.

Posebna pažnja posvećena je zaštiti učenika na radu, definisanju uloga mentora i koordinatora, kao i obavezama škole i poslovnih subjekata. Pravilnik detaljno reguliše i finansijska pitanja, uključujući nagrade, naknade i osiguranje učenika.

Nadalje, kako ističe Kantonalni resorni ministar, pravilnik precizira oblike i metode praktične nastave, njeno izvođenje i trajanje, mjere zaštite na radu, praćenje izvođenja praktične nastave, te ulogu Kantonalne privredne komore Tuzla u podršci organizaciji i unapređenju praktične nastave.

Konačno, Pravilnik reguliše i ugovorno regulisanje praktične nastave kod poslovnih subjekata, uključujući obaveze, prava i odgovornosti škole, poslovnog subjekta, mentora i koordinatora.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button