BiH

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH podržali izmjene zakona o VSTV-u čime je okončana sjednica Doma
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su danas izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koje je predložilo Vijeće ministara BiH, a usvojili su i preporuku kojom pozivaju Dom naroda PSBiH da usvoji ove izmjene po hitnom zakonodavnom postupku.

U pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Podržane su i izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koje su predložili poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i Darko Babalj, a prijedlog je podržala Komisija za finansije i budžet uz dva usvojena amandmana.

Poslanici su predložili da se izmijeni ovaj zakon zbog činjenice da postoji potreba poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu jer sadašnje rješenje ne ostavlja dovoljno vremena za podnošenje prijava, što nije prihvaćeno jer je usvojen amandman Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Predloženo je i povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Također, poslanici su podržali i izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine koje su bile prijedlog Vijeća ministara BiH u drugom čitanju kao i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Usvojen je i Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije kao i Konsolidirani godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

Poslanici nisu podržali nekoliko poslaničkih inicijativa jer nije bilo entitetske većine zbog čega će se naknadno o njima pokušati usaglasiti Kolegij Doma, a poslanici su dali saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma čime je okončana redovna sjednica Doma.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button