Svijet

Počelo suđenje vatikanskom kardinalu zbog malverzacija vrijednih 350 miliona eura


Rimokatoličkom kardinalu, koji je nekada bio blizak saradnik pape Franje, počelo je suđenje u Vatikanu, zbog zloupotrebe crkvenih sredstava prilikom kupovine ruševne nekretnine u Londonu.

Kardinal Angelo Becciu (73) najviše je poziciorani sveštenik u moderno doba kome se sudi za navodni finansijski kriminal.

On se tereti da je potrošio 350 miliona eura crkvenog novca za kupovinu nekretnine u Čelsiju, koja je samo donosila gubitke.

Becciu je odbacio svaku krivicu.

Papa je otpustio kardinala Becciua u septembru, nakon informacija o finansijskim malverzacijama, javlja BBC.

Tokom dvogodišnje istrage utvrđeno je da je Vatikan izgubio milione eura, uključujući donacije vjernika, nakon što je 2014. kupio nekadašnje skladište robne kuće „Harods“ u aveniji Sloun u Čelsiju. Kardinal je ranije bio zadužen za donacije u sekretarijatu koji rukovodi sredstvima Vatikana.

Optužbe protiv njega uključuju navodno usmjeravanje novca u preduzeća koja vode njegova braća na rodnoj Sardiniji.

Još devet optuženih tereti se za iznudu, pronevjeru, pranje novca i zloupotrebu položaja.

Posebna sudnica nalazi se u Muzeju Vatikana – ne u uobičajenom sudu, jer se zahtijeva više prostora zbog pravila držanja distance usljed pandemije virusa korona.

Očekuje se da će suđenje trajati mjesecima. Među ostalih devet optuženih su švajcarski advokat Rene Brulhart koji je nekada vodio finansijsko regulatorno tijelo Vatikana i njegov bivši zamjenik Tomasso di Ruzza, monsignor Mauro Carlino koji je bio privatni sekretar Becciua, te bivši investicioni menadžer Vatikana Enrico Crasso i Cecilia Marogna koja je kupovala luksuznu robu sredstvima koje je odobrio kardinal radi obavještajnih radnji Vatikana.

Izvor: Rs.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button