SvijetVijesti

Počelo suđenje Donaldu Trumpu: Tužilaštvo traži kaznu od najmanje 250 miliona dolara


Pred sudom u New Yorku je počelo suđenje Donaldu Trumpu, a već na prvom ročištu izbile su varnice između pravosudnih organa i optuženog. Trump je i uoči samog početka suđenja imao nekoliko riječi za sudije i tužitelje.

Trump je napao glavnog tužitelja New Yorka i sudiju koji je nadgledao njegovo suđenje za građansku prevaru koje je počelo u ponedeljak, a državni tužitelj optužio je bivšeg predsjednika SAD-a da je zaradio više od 100 miliona dolara višegodišnjim prevarama koje se vezuju za nekretnine.

Državna tužiteljica Letitia James traži kaznu od najmanje 250 miliona dolara, trajnu zabranu Trumpu i njegovim sinovima Donaldu Jr. i Eric-u da vode poslove u New Yorku i petogodišnju zabranu komercijalnih nekretnina protiv Trumpa i njegove “Trump Organization.”

Svjedočenje u sudnici na Menhetnu počelo je nakon uvodnih riječi, a Donald Bender, partner u Mazars USA i dugogodišnji računovođa za Trumpova preduzeća, bio je prvi svjedok tužilaštva.

Naime, državna tužiteljica James optužila je Trumpa da je koristio lažne i obmanjujuće finansijske izvještaje od 2011. do 2021. godine kako bi obogatio sebe i svoje poslovanje, pomažući mu da sklapa poslove i ostvaruje finansijsku dobit. Na osnovu trogodišnje istrage njenog ureda, James tvrdi da Trump duguje najmanje 250 miliona dolara za prevaru.

Mnogobrojne medijske ekipe čekale su Trumpu pred sudom gdje su očekivali uzeti njegovu izjavu.

“Ovo je nastavak najvećeg lova na vještice svih vremena,” rekao je Trump dok je izlazio na sud. Rekao je da su njegovi finansijski izvještaji “fenomenalni,” rekao je kako tužiteljica James vodi horor priču, a sudiju nazvao “lošim.”

“Moja poruka je jednostavna: bez obzira koliko ste moćni, bez obzira koliko novca mislite da imate, niko nije iznad zakona,” riječi su tužiteljice James ispred suda.

Kako piše Guardian, suđenje bi trebalo da traje do 22. decembra, iako vjerovatno neće trajati toliko dugo jer je pretpretresnom presudom sudije rješeno glavno pitanje: da li je Tramp zaista počinio prevaru. Sada je slučaj fokusiran na to koliko će on morati da plati za to.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button