Sport

Počela “operacija” Belgija: Miske ima formulu za uspjeh, ovo je obećanje navijačima
Jedan od igrača sa najviše nastupa u dresu reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović, odnedavno obavlja funkciju savjetnika Izvršnog odbora N/FSBiH za pitanja nogometa/fudbala.

“Operacija” Belgija za Misimovića je počela odmah nakon susreta s Gibraltarom.

– Već dugo u Savezu razmišljamo o susretu s Belgijom koji je za nas najvažniji susret u ovim kvalifikacijama. Što se mene tiče, moram priznati da nemam veliku nervozu jer znam da ćemo sve učiniti da igrači budu maksimalno spremni i da imaju odlične uslove za rad.

U svojoj reprezentativnoj karijeri Misimović je igrao nekoliko sličnih mečeva koji su odlučivali o plasmanu naše reprezentacije na velika takmičenja. Bez obzira na snagu Belgije, popularni Miske ima formulu za uspjeh:

– Prije svega moramo biti ekipa, moramo pokazati zajednički duh, moramo disati svi kao jedan. Svi znamo koji igrači igraju za Belgiju, ali i naša reprezentacija ima sjajne pojedince. Ako gledamo po pozicijama, onda su oni u prednosti, imaju sjajan tim. Mi moramo dati svoj maksimum, igrati jedan za drugog i uz pomoć publike, koja može biti presudna u ovakvim susretima, doći do pobjede.

Koliko je bitan timski duh i vjera u uspjeh, osjetili smo na svojoj koži protiv Kipra. Kako kaže Misimović, to nam treba biti dobro iskustvo za susret s Belgijom:

– Kipar nam je pokazao kako se ekipa može vratiti u utakmicu i kada gubi 2:0. Pokazali su kako timski duh može nadomjestiti kvalitet jer smo mi mnogo kvalitetnija reprezentacija od njih. Pokazali su nam šta znači kada sve podredite kolektivu.

Prvi put naša A nogometna reprezentacija odigrat će kvalifikacioni susret na stadionu Grbavica. Prema mišljenju Misimovića, igranje na Grbavici vidi kao dodatni motiv za naše igrače:

– Znam da se na stadionu Grbavica mnogo toga uradilo i nema sumnje da će biti odličan ambijent. Nadam se da će nas i vrijeme poslužiti i da će teren biti dobar. Igranje na Grbavici ne bi trebao biti teret za naše igrače. Šta više, mislim da bi to trebao biti dodatni motiv za sve nas jer nakon dugo vremena ponovo igramo u Sarajevu. Drago mi je što je to Grbavica jer tu je prava fudbalska atmosfera. Siguran sam da neće izostati i velika podršku navijača i sve bi to trebali biti faktori koji idu u našu korist. Svi znamo koliko nam je ovo bitna utakmica i siguran sam da ćemo imati podršku s tribina od prve do zadnje minute – kaže Misimović u razgovoru za oficijelnu stranicu Saveza.

Misimović je donedavno dijelio svlačionicu s većinom igrača koji trenutno igraju za reprezentaciju. Kako kaže, u ime njih može obećati da oni sigurno neće razočarati, da će dati svoj maksimum, a hoće li to biti dovoljno za pobjedu protiv Belgije, ostaje da vidimo:

– Ono što ja mogu obećati navijačima je da ćemo mi, svi skupa, dati svoj maksimum. Za mene je najbitnije da se mi poslije utakmice možemo pogledati u oči bez obzira na to kakav rezultat bude. Bitno je da mi u Savezu, igrači, navijači znamo da smo sve učinili da dođemo do pobjede, a sad hoće li to biti dovoljno da pobijedimo jednu Belgiju, ostaje da vidimo. Ako ne bude suđeno da pobijedimo, meni je najbitnije da navijači prepoznaju našu želju i da nam ne mogu zamjeriti na zalaganju. Fudbal je najpopularniji sport zato što se neke stvari ne mogu predvidjeti. Ja se nadam da ćemo se mi ipak radovati i da ćemo zajedno slaviti veliku pobjedu na Grbavici. Možda će Vas zanimati i:

Back to top button