SvijetVijesti

Po ugledu na Wagner: Ukrajina želi regrutovati zatvorenike
Ukrajinska očajnička potraga za vojnicima navela je 14 ukrajinskih poslanika da se ugledaju na Rusiju i u srijedu predlože zakon koji bi omogućio zatvorenicima da služe vojsku.

Ukrajina ima hiljade osuđenika koji žele da se pridruže vojsci, rekao je ministar pravde Denys Malyuska tokom humanitarnog TV programa na kojem se prikupljao novac za pomoć vojsci. Rekao je da ne vidi ništa loše u regrutovanju ljudi koji znaju kako da ubijaju ako mogu pomoći u eliminaciji ruskih osvajača.

Ukrajinski zakon trenutno ne dozvoljava regrutaciju zatvorenika. Međutim, na početku ruske invazije u februaru 2022. godine, ukrajinska vlada je pomilovala više od 300 zatvorenika koji su htjeli da se pridruže vojsci.

“Rekao bih da je to iskustvo bilo manje-više uspješno. Neki od tih osuđenika su postali heroji i dobili medalje. Drugi su iz nekog razloga pronađeni na začelju, ali takođe nisu nanijeli mnogo štete,” rekla je Malyuska, prenosi Politico.

Malyuska je rekao da će nacrt zakona za zatvorenike biti odmah razmotren jer nije naišao na poslanika koji se protivi toj ideji.

Međutim, ukrajinski zakonodavci i dalje moraju raditi na pravilima za kontrolu zatvorenika. Također je nejasno da li bi kazne za one koji ih odslužuju bile smanjene.

“Nisu svi vojni komandiri spremni da dovode osuđenike i zatvorenike u svoje jedinice, ali mi nećemo i ne planiramo nikome nametati ljude mobilisane na taj način. Najvjerovatnije će to biti odvojeni odredi,” rekao je Malyuska.

Dodao je da će se moći prijaviti samo zatvorenici koji su odslužili većinu kazne i koji se ne smatraju opasnim za javnost.

Rusija regrutuje osuđenike već više od dvije godine, a do nedavni vođa plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin obilazio ruske zatvore i nudio pomilovanje svima koji se pridruže njegovim zloglasnim jedinicama. Nakon neuspjelog ustanka i kasnije njegove smrti, rusko ministarstvo odbrane stvorilo je posebne bataljone uglavnom sastavljene od zatvorenika pod nazivom Oluja-V i Oluja-Z.

Ukrajinski zakon je znak očajničkog pokušaja zemlje da regrutuje još trupa za pomoć iscrpljenim vojnicima koji se nalaze pod stalnim ruskim napadom. Procjenjuje se da im je potrebno oko 500.000 novih regruta da bi mogli rotirati snage i nadoknaditi gubitke.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button