SvijetVijesti

Plenković: Hrvatska obukom ukrajinskih vojnika ne ulazi u rat
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da će Hrvatska kroz EU-ovu misiju sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika i osudio je što se tome protive hrvatski predsjednik Zoran Milanović i “njegovi trabanti” jer su i hrvatske vojnike u Domovinskom ratu obučavali strani instruktori.

Hrvatska “odlukama vlade voljno podržava Ukrajinu već mjesecima” i to politički, diplomatski, financijski, ekonomski, humanitarno te slanjem vojne pomoći, naglasio je Plenković na početku sjednice vlade.

“Ako je to netko od ovih bojkotera, kritizera i proruski nastupajućih političara u Hrvatskoj zaboravio, bilo bi dobro da to osvijeste”, rekao je hrvatski premijer.

Government of the Republic of Croatia - We firmly stand by Ukraine and support its European aspirations

Milanović je u utorak rekao da ne podržava obuku ukrajinskih vojnika na hrvatskom tlu jer bi to značilo upetljavanje Hrvatske u rat u Ukrajini više nego što je potrebno. Najavio je i da će takvu odluku, bude li je, blokirati.

Plenković je izrazio “zgroženost reakcijama predsjednika RH, a još više ovih njegovih trabanata po Hrvatskom saboru koji u biti razotkrivaju svoje proruske stavove”.

Prethodno je pojasnio da Europska unija osniva misiju pomoći Ukrajini – European Union Military Assistance Mission Ukraine (Misija vojne pomoći Europske unije za potporu Ukrajini).

Plenković je rekao da je Gordan Grlić Radman “zajedno s još 20 drugih ministara vanjskih poslova država članica EU-a iskazao načelnu spremnost Hrvatske da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika, a uz Hrvatsku je još 12 zemalja iskazalo spremnost da ta obuka bude na teritoriju njihovih zemalja”.

“Ovdje se ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, ni o kakvom dolasku rata u Hrvatsku. Radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti EU-a kroz misiju pomoći”, rekao je Plenković i dodao da su i hrvatske vojnike u Domovinskom ratu obučavali strani instruktori.

Hrvatski premijer nije kazao kako namjerava zaobići protivljenje hrvatskog predsjednika za obuku ukrajinskih vojnika na hrvatskom tlu jer mu u slučaju Milanovićeva veta za takvu odluku treba dvotrećinska većina u Saboru, prenosi Hina.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button