Sport

Palestinske zastave i skandiranje ‘Izrael-genocid’ na susretu Maccabija u Euroligi

Vatreno je bilo na utakmici Eurolige
Utakmica između Maccabija iz Tel Aviva i Baskonije u Španiji sinoć je bila više od običnog sportskog takmičenja. Uzbuđenje na terenu bilo je zasjenjeno političkim i društvenim kontekstom koji su navijači Baskonije donijeli na tribine.

 

Navijači kluba iz Baskije pokazali su svoju podršku narodu Palestine ističući zastave Palestine, uz parolu “Sloboda Palestini” i skandiranje “Izrael-genocid”. Ovaj gest podrške dolazi u vrijeme kada se eskalira nasilje i napetosti na Bliskom istoku, posebno u Pojasu Gaze gdje je, prema izvještajima, poginulo više desetaka hiljada ljudi u proteklim mjesecima.

Pored političkih poruka, navijači su također zahtijevali izbacivanje Maccabija iz Eurolige, analogno praksi koja je ranije primijenjena na ruske klubove zbog njihove uloge u sukobu na Ukrajini. Ovaj zahtjev dodatno je napunio već napetu atmosferu na tribinama.

Unatoč ovim političkim događajima, na terenu je odigrana iznimno važna utakmica za oba tima. Baskonia je odnijela pobjedu rezultatom 92:82, što im je pomoglo u borbi za mjesto u play-inu Eurolige. Trenutno su deveti s omjerom 13-12, dok je Maccabi deseti s identičnim omjerom.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button