SvijetZanimljivosti i zabava

Ovo su najsigurnije europske zemlje za putovanje u 2023. godini
Američka kompanija Berkshire Hathaway Travel Protection predstavila je listu najsigurnijih zemalja za putovanje u 2023. godini.

Godišnji pregled američke putničke osiguravajuće kompanije Berkshire Hathaway Travel Protection (BHTP) otkriva 15 najsigurnijih zemalja u koje se može putovati 2023. godine – uključujući 11 u Europi, prenosi Euronews.

Možda će Vas zanimati i:

Nekoliko faktora doprinosi rangiranju, uključujući rezultate ankete ljudi koji su posjetili destinacije, globalni indeks mira (GPI), najnovije savjete o putovanju američkog State Departmenta i GeoSure Global rezultate, koji kombiniraju upozorenja za kriminal, zdravlje i putovanja za veće gradove.

Izvan Europe, Australija, Kanada, Novi Zeland i Ujedinjeni Arapski Emirati su se našli na listi najsigurnijih. Ovo je 11 europskih zemalja koje su se plasirale na rang listu: Belgija, Velika Britanija, Irska, Španjolska, Švicarska, Švedska, Njemačka, Norveška, Island, Danska i Nizozemska.

Belgija

Jedna je od najsigurnijih zemalja na svijetu i zauzima 15. mjesto na BHTP-ovoj listi i 22. na GPI-ju. Najveća prijetnja u ovoj državi može biti unos kalorija. Američki State Department ovu zemlju, zajedno s mnogim drugima, svrstava u kategoriju nivoa 2, savjetujući putnike da budu “oprezni” zbog moguće prijetnje od terorizma.

Belgium Tourism – Information, Facts, Advices in Travel Guide | Planet of Hotels

Velika Britanija

Ova zemlja je na BHTP-ovoj listi 14. najsigurnija na svijetu, u odnosu na 18. mjesto prošle godine, a nalazi se na 34. mjestu po GPI ljestvici. Američki State Department svrstava zemlju u kategoriju 2. nivoa zbog moguće prijetnje od terorizma.

Tourism in England - Wikipedia

Irska

Iako je malo pala na ljestvici, Irska je na 12. mjestu među 15 najboljih destinacija na godišnjoj BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja svijeta. Zauzima treće mesto na GPI-ju i ima ocjenu nivoa 1 iz State Departmenta.

Ireland's Ancient East | Ireland.com

Španjolska

Španjolska je jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija za odmor i, na sreću, prilično je sigurna. Nalazi se na 11. mjestu na listi najsigurnijih zemalja svijeta prema BHTP-u te u top 30 GPI ljestvice. State Department je također svrstava u kategoriju 2. nivoa.

Why Study Hospitality and Tourism in Spain

Švicarska

Ova planinska zemlja je na devetoj poziciji na BHTP-ovoj listi, na 11. na GPI-ju i nalazi se u najnižoj kategoriji američkog State Departmenta, nivou 1.

Switzerland Tourism Launches #dreamnowtravellater Campaign | The Dope

Švedska

Švedska je na osmom mjestu na BHTP-ovoj rang-listi nakon četvrtog mjesta u 2022. Također je pala na 26. mjesto na GPI ljestvici. Međutim, stopa kriminala je niska, a nasilni zločini su izuzetno neuobičajeni i, poput Švicarske, američki State Department Švedsku svrstava u najnižu kategoriju.

Tourism in Stockholm, Sweden - Europe's Best Destinations

Njemačka

Njemačka je na sedmom mjestu na BHTP-ovoj listi, u odnosu na deveto mjesto prošle godine, i 16. na GPI ljestvici. Sjedinjene Američke Države su joj dodijelile nivo 2 zbog moguće prijetnje od terorizma.

Tourism in Germany | Expatrio.com

Norveška

Norveška zauzima peto mjesto na BHTP-ovoj listi i 17. na GPI-ju. Također se može pohvaliti upozorenjem za putovanja najnižeg nivoa.

Top 20 Most Beautiful Places to Visit in Norway - GlobalGrasshopper

Island

Otočka zemlja je zauzela treće mjesto na BHTP-ovoj listi najsigurnijih mjesta za putovanje u 2023. godini, u odnosu na prvo mjesto prošle godine. Usprkos blagom padu, sjevernoeuropska zemlja i dalje je rangirana kao najmirnija zemlja na svijetu prema GPI-ju. Dodijeljen joj je najniži nivo opasnosti za putovanje iz SAD-a.

How Iceland Went from Astronaut Training Site to Tourist Destination | Condé Nast Traveler

Danska

Još jedna skandinavska zemlja se nalazi na listi. Na drugom mjestu prema BHTP-u, Danska je jedna od najsigurnijih zemalja svijeta i, kao bonus, Kopenhagen je na prvom mjestu u Indeksu sigurnih gradova 2021. godine. Američki State Department ovu skandinavsku zemlju stavlja u najnižu kategoriju, dok je GPI stavlja na četvrto mjesto.

Tourism in Copenhagen, Denmark - Europe's Best Destinations

Nizozemska

Ova zemlja je na prvom mjestu na BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja i 21. na GPI-ju. Američki putnici koji su bili ispitani prepoznali su Amsterdam kao jedan od najsigurnijih gradova na svijetu. SAD joj dodjeljuje nivo 2 savjetodavne mjere za putovanje, opet zbog prijetnje od terorizma.

Amsterdam Wants Foreign Tourists To 'Stay Away' From Drugs, Alcohol, And Sex

Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button