Zanimljivosti i zabava

Otrovi koji mogu “zbisati” kompletno čovječanstvo


Dominic Burgess iz BritLaba predstavio je najubojitije otrove na svijetu.

Kad razmišljamo o najsmrtonosnijim otrovima, većini će na pamet pasti arsen. George III od Engleske, Napoleon Bonaparte i kineski car Gaungxu svi su redom, smatra se, umrloi od trovanja arsenom, ili tako što ih je neko otrovao ili uslijed slučajnog trovanja“, kaže on.

Samo 200 miligrama arsena, što odgovarao otprilike jednoj kapi kiše, dovoljno je za ubiti nekoga za dva sata. Prvi znak trovanja je metalan okus u ustima, nakon čega slijedi povraćanje, napadi i smrt. Zvuči jezivo, ali čak i arsen djeluje kao praktično neškodljiv kad ga se usporedi s nekim drugim tvarima koje navodi Burgess.

Tetrodotoksin je otrov koji je izdvojen iz ribe napuhače, ponekad znane i kao kuglasta riba, te iz plavoprstenaste hobotnice (hapalochlaena). Žrtvu ostavlja paraliziranu, dok joj tijelo prolazi kroz jezivu agoniju.

Jezik i usne počinju peći, u ustima dolazi do prave erupcije pljuvačke i tijelo se počinje strašno znojiti“, objašnjava Burgess.

Sve to dok je žrtva savršeno svjesna što joj se događa, ali se ne može niti mrdnuti. Smrt nastupa nakon mučenja koje traje šest sati, a protuotrov ne postoji. Neki stručnjaci smatraju da voodoo vračevi koriste ili su koristili upravo taj otrov, ali u sićušnim dozama kako bi kod pojedinaca izazvali trans nalik na zombije. Naučna potvrda za ovakvu teoriju još uvijek ne postoji.

Najgori otrovi su nerijetko zaprepaščujuće blizu naših domova. Jedan od takvih je srčani glikozid digoksin, koji se može pronaći u najobičnijem cvijeću u našim vrtovima, kao što su đurđice, oleandar, naprstak i još nekima. Samo dva kilograma tog otrova, vješto raspoređeno i dozirano, bilo bi sasvim dovoljno za zbrisati kompletno čovječanstvo.

Izvor: Express.hrBack to top button