Arhiva

Osnovci Tuzle i Tešnja učestvovali na Evropskoj sedmici robotike
U okviru globalnog edukativnog događaja Evropska sedmica robotike (European Robotics Week) STEM akademija, u saradnji sa Visokom školom računarstva i informatike eMPIRICOM, organizovala je 22.11.2021. godine u Tuzli radionice robotike za ukupno 150 učenika osnovnih škola. Iz Tuzle su na ERW 2021 učestvovali učenici Osnovne škole „Sjenjak“, Osnovne škole „Brčanska Malta“ i Osnovne škole „Tušanj“, a iz Tešnja učenici sve četiri osnovne škole.

Kroz sklapanje i programiranje Lego WeDo i mBot robota, te kodiranja zabavnih aplikacija na micro:bit uređaju, učenici su u veseloj i radnoj atmosferi ušli u čaroban svijet robotike i programiranja. Radionice je vodilo sedam edukatora STEM akademije Tuzla.

Evropska sedmica robotike je inicijativa namijenjena promociji robotike, programiranja i općenito STEM edukacije u gradovima Evrope. Posljednjih 5 godina STEM akademija je partner u organizaciji Evropske sedmice robotike za područje Tuzlanskog kantona, gdje je do sada besplatno educirala preko 1000 učenika osnovnih i srednjih škola u robotici.

Živimo u svijetu u kom smo okruženi tehnologijama. Znamo da, bez obzira na polje u kojem se naši mladi odluče obrazovati, njihove šanse za uspjeh će umnogome zavisiti od njihovog razumijevanja kako tehnologije funkcionišu. Svjetski ekonomski forum je digitalnu pismenost svrstao među šest osnovnih pismenosti, a mnoge globalne edukativne inicijative su usmjerene na osposobljavanje djece za digitalno doba – stvaranje nove generacije digitalnih kreatora.

Za sve zainteresovane STEM akademija najavljuje u decembru održavanje još jednog globalnog edukacijskog događaja – Sata kodiranja (Hour of Code), gdje će osnovama, ali i naprednijim tehnikama programiranja, besplatno podučiti učenike srednjih škola iz Tuzlanskog kantona.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button