Arhiva

Organizatori Eurosonga najavili uklanjanje palestinskih zastava i simbola sa takmičenja

Organizatori ovogodišnjeg takmičenja za pjesmu Evrovizije, koja treba da se održi sljedeće sedmice u Švedskoj, saopštili su danas da su spremni i da će uklanjati sve palestinske zastave i simbole sa političkom konotacijom tokom tog popularnog takmičenja.

Saopštenje stiže usred pojačanih tenzija oko učešća Izraela na tom godišnjem muzičkom takmičenju u Malmeu, gdje se prema najavama očekuju veliki protesti propalestinskih grupa, koje žele da skrenu pažnju na to pitanje.

Možda će Vas zanimati i:

Šefica za komunikacije Evropske radiodifuzne unije (EBU) koja upravlja takmičenjem Mišel Rovereli rekla je da je posjetiocima i učesnicima dozvoljeno da donesu i istaknu samo zastave koje predstavljaju zemlje koje učestvuju u događaju, kao i LGBTQ zastavu duginih boja.

EBU zadržava pravo „da ukloni sve druge zastave ili simbole, odjeću, predmete i transparente koji se koriste za svrhu političke instrumentalizacije TV emisije“, rekla je ona za Asošijeted pres.

Švedska novinska agencija TT prenosi da će svakoga ko pokuša da donese palestinsku zastavu ili natpis sa političkom porukom, na ulazu zaustaviti stražari.

Propalestinski aktivisti, koji žele Izrael da bude izbačen sa takmičenja, najavili su velike skupove u centru Malmea, nekoliko kilometara od mjesta održavanja takmičenja – u Malme Areni.

Švedska policija upozorila je da će bezbjednosne mjere biti stroge zbog terorističkih prijetnji u zemlji.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button