U fokusu

ORC javno poručio SDA BiH: “Nemojte. Odustanite. Ne kandidujte se više!”

Omladinski resursni centar (ORC) Tuzla, a povodom jučerašnjeg poziva KO SDA Sarajevo organizatorima ovogodišnje Parade ponosa i vlastima Sarajeva, da odustanu od organizovanja iste, ovom prilikom upućuje Glavnom Odboru SDA BiH:

Poziv da odustane od kandidiranja na svim predstojećim (lokalnim i općim izborima, kao i organiziranja svih predizbornih skupova (otvaranja i zatvaranja fabrika, otvaranja dionica od 1,5 kilometara auto puta, presjecanja vrpce na oba kraja tunela, teferiča sa sendvičem, TOPS keksom i slično)

(Da parafraziramo saopćenje KO SDA Sarajevo): “Omladinski resursni centar Tuzla, od svog osnivanja do danas, svojim aktivističkim djelovanjem štiti slobodu i ljudska prava svih građana Bosne i Hercegovine, a naročito mladih, po čemu je prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini i izvan nje. Odlučni smo u borbi protiv svakog vida diskriminacije u našem društvu, u cijeloj državi i po bilo kojoj osnovi. Svaki građanin ove zemlje mora imati ista prava, bez obzira na rasnu, etničku ili religijsku pripadnost, političku, spolnu, seksualnu ili ideološku opredijeljenost”

Međutim, smatramo da u društvu kakvo je naše, koje njeguje temeljne vrijednosti i uz sve veće izazove savremenog doba i koje nastoji dati razloge mladima da se odluče ostati u BiH, stranke poput SDA ne treba da djeluju u našem političkom prostoru, jer će se time samo produbiti jaz između ljudi različitih shvatanja, a ljudska prava neće dobiti novu vrijednost. Zato pozivamo SDA i njihove koalicione partnere da odustanu od organiziranja i kandidovanja svojih kadrova za sve sljedeće lokalne i opće izbore, te da, bez ikakve potrebe ne unose nered među građane Bosne i Hercegovine”. Time će, prije svega dovesti do toga da mnogi mladi u BiH odustanu od okupljanja po autobusnim stanicama čekajući prevoz za vani.

Uz gore navedene razloge da odustanete od kandidiranja i učešća u vlasti, molimo Vas da uzmete u razmatranje i sljedeće stvari za koje su odgovorni Vaši kadrovi samo u prošloj sedmici:

– Desnica Radivojević (Uhapšen u aferi „Farmer“)

– Huso Ćesir (Fizički napad. Istina na kameru, ne na novinara – ali napad)

– Samra Ćosović – Hajdarević (Otvoreno pozvala na linč, izolaciju i progon pripadnika manjinske LGBT populacije)

– Senad Sućeska (Verbalni napad na novinare)

– Bakir Izetbegović (Konstatovao da je Ćesir napao kameru, a ne čovjeka koji je držao kameru)

U potpunosti razumijemo da Vaša saopštenja za cilj imaju grupisanje desničarskih i konzervativnih glasača, ali da li zaista želite predvoditi građane jedine države u Evropi koja nije dopustila protestnu šetnju pripadnicima manjinske populacije?

Ako ćemo zabraniti LGBT populaciji pravo na protestnu šetnju, da li su naredni obespravljeni radnici – kojima nećemo dopustiti da dignu svoj glas, jer je trenutna politika dala mogućnost poslodavcima da ne uvezuju radni staž? Možda borci, koje toliko štitite dok umiru na ivici siromaštva? Ili ćete zabraniti protest penzionerima kada shvate da njihove penziju ne mogu pokriti ni troškove lijekova, a kamoli svakodnevnih potreba?

Ako zabranimo slobodu kretanja i pravo na protestnu šetnju LGBT zajednici, da li ćemo razmišljati o zabrani svatovskih povorki? Ako Vam ne smetaju „šenlučenja“ svatovskih povorki svake sedmice, a imate moralni problem dopustiti manjinskoj grupi da iskaže svoje nezadovoljstvo jednom u godini? Ne postoji ovdje moralni problem, jer u vašem političkom djelovanju ne postoji ništa moralno.

Tučete naše bosanskohercegovačke novinare, otvoreno pozivate na izolaciju i progon naših sunarodnika, preprodajete humanitarnu pomoć. Vaša demokratija „švedskog stola“ i „ortački, jaranski, dajdžinski i minderski kapitalizam“ su direktan razlog nepovratnog odlaska desetina hiljada naših vršnjaka iz BiH. Povrh svega svjesno manipulišete informacijama i obmanjujete Bosance i Hercegovce.

Omladinski Resursni Centar (ORC) Tuzla

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button