SvijetZanimljivosti i zabava

Opasnost iz dubina: Rusija trenira ‘borbene delfine’ na Krimu, upozorava britanska obavještajna služba
U svom najnovijem ažuriranom izvještaju o ukrajinskom ratu, britanska vojna obavještajna služba navela je da je ruska mornarica od prošle godine uložila velika sredstva u sigurnost u glavnoj bazi Crnomorske flote u Sevastopolju.

– To uključuje najmanje četiri sloja mreža i grana preko ulaza u luku. Posljednjih sedmica, ta odbrana je vrlo vjerovatno bila pojačana povećanim brojem obučenih morskih sisara – dodaje se u izvještaju.

– Fotografije pokazuju skoro udvostručenje plutajućih obora za sisare u luci u kojima se vrlo vjerovatno nalaze dobr obučeni delfini  – navodi obavještajna služba.

– Životinje su vjerovatno imale za cilj da se suprotstave neprijateljskim roniocima – dodaje se.

Ruska mornarica je koristila kitove Beluga za niz misija u arktičkim vodama, navodi se u izvještaju.

Bezopasni kit s pojasom na sebi koji se pojavio u Norveškoj 2019. godine, što je izazvalo spekulacije da se koristi za nadzor, ponovo se pojavio kod obale Švedske prošlog mjeseca. Norvežani su mu dali nadimak “Hvaldimir” – igra riječi “kit” na norveškom (hval) i znak navodne povezanosti s Rusijom.

A beluga just before it emerges from the water.
Hvladimir (Joergen Ree Wiig/Norwegian Direcorate of Fisheries Sea Surveillance Unit/Associated Press)

Hvaldimirov pojas imao je držač pogodan za smještaj akcione kamere, a na plastičnim kopčama otisnute riječi “Oprema St. Petersburg”.

U 2016. godini, rusko ministarstvo odbrane pokušalo je kupiti pet delfina u okviru pokušaja da oživi svoju upotrebu visoko inteligentnih sisara iz sovjetskog doba za vojne zadatke.

I Sovjetski Savez i Sjedinjene Države koristile su delfine tokom Hladnog rata, obučavajući ih da otkrivaju podmornice, mine i uočavaju sumnjive objekte ili pojedince u blizini luka i brodova. Penzionisani sovjetski pukovnik rekao je tada za AFP da je Moskva čak obučavala delfine da postavljaju eksplozivne naprave na neprijateljska plovila.

Satellite Photos Suggest Russia Sent Trained Dolphins To War In Syria
Ruski delfini u Tartus-u, Syria

Znali su kako da otkriju napuštena torpeda i potopljene brodove u Crnom moru, rekao je Viktor Baranets, koji je svjedočio vojnoj obuci delfina u sovjetsko i postsovjetsko doba.

Američka mornarica koristila je morske lavove raspoređene u Bahreinu 2003. godine za podršku Operaciji Trajna sloboda nakon napada 11. septembra u New Yorku i Washingtonu.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button