Vijesti

Obilježena 40. godišnjica Islamske revolucijePrijem povodom Nacionalnog dana Islamske Republike Iran – 40. godišnjice Islamske revolucije, Ambasada te zemlje u BiH priredila je večeras za brojne predstavnike državnog i drugih nivoa vlasti u BiH, međunarodne zajednice i diplomatskog kora, kulturnog, vjerskog i javnog života u zemlji te za mnoge druge zvanice.

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmoud Heidari, obraćajući se zvanicama, izrazio je podršku njegove zemlje državnom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH te suživotu svih njenih naroda.

Izrazio je nadu da će bh. stranke i političari, što prije, formiranjem postizbornih vlasti na svim nivoima, stvoriti pretpostavke za učvršćenje mira i unapređenje razvoja u skladu s interesima države BiH i svih naroda koji tu žive.

– Na današnji dan, prije 40 godina, u Iranu, prapovijesnoj i zemlji graditelja civilizacije, pobijedila je narodna revolucija čiji su najvažniji ciljevi bili odbacivanje diktatorskog i režima ovisnog o strancima te povratak nezavisnosti i slobode oživljavanja ljudskih i islamskih vrijednosti.

Sada, kada protiče 40 godina od pobjede Islamske revolucije, narod Irana ne samo da se diči svojim mnogim dostignućima na političkom, naučnom, privrednom, industrijskom i kulturnom polju, nego je sretan što različite urote pojedinih stranih sila i njihovih faktora nikada nisu uspjele zaustaviti put kojim se kreće – kazao je ambasador Heidari.

Rekao je i da se iranska nacija diči njenom besprimjernom ulogom u borbi protiv terorizma, radikalizma i okupacije te svojim doprinosom vraćanju mira u krizne zemlje Bliskog istoka te se ponosi što je uz privrženost svim svojim obavezama u okviru Nuklearnog sporazuma – što je potvrđeno u 13 izvještaja Međunarodne agencije za nukleanu energiju – uspjela dokazati miroljubivost i neosnovanost tendencioznih tvrdnji.

Iranski narod se ovih dana, dok proslavlja 40. godišnjicu revolucije, suočava s neprijateljstvom i nelegalnim postupcima države koja krši sporazume i koja, kako bi ostvarila njene nelegalne interese, bezobzirno krši međunarodne zakone, poput rezolucije 2.231 Vijeća sigurnosti, gazi moralne vrijednosti i neograničeno podržava okupatorski režim i poznate terorističke skupine. Uprkos tome, iranski narod je odlučan da uz pomoć snage vjere i očuvanjem solidarnosti i povezanosti te oslanjanjem na razboritost i otpor, nanese nezapamćeni poraz kreatorima nezapamćenih pritisaka – istaknuo je iranski ambasador.

On je dodao da se Islamska Republika Iran ponosi što je među prvim zemljama priznala nezavisnost BiH i što je u najtežim okolnostima, svestrano, hrabro i velikodušno bila uz ugroženi narod BiH.

Za odnose BiH i Islamske Republike Iran, Heidari je kazao da su tokom svih posljenjih godina bili uvijek na odgovarajućem nivou, kao i da su posjeta ministra vanjskih poslova Irana i prateće političko-privredne delegacije Sarajevu, zatim povoljan rast trgovinske razmjene i realizacija brojnih kulturnih programa u 2018. godini, nagovijestili da će odnosi dviju zemalja biti upotpunjavani u mnogim oblastima.

– Velikog Boga molim da nebo iznad države BiH uvijek bude prepuno oblaka milosti i i zvijezda nade i da ova zemlja, prepuna zelenila i sjajnih talenata, ima budućnost ispunjenu mirom i napretkom te da i stablo odnosa naroda dviju zemalja, Irana i BiH, bude uvijek svježe i plodonosno te zaštićeno od zlonamjernih – kazao je ambasador Islamske Republike Iran u BiH.

Izvor:  FenaMožda će Vas zanimati i:

Back to top button