LifestyleTuzla

O svemu pomalo sa braćom Emkić : Jedan drugom pružamo mir i najveću podršku

Braća Igor i Goran Emkić, dobro poznata i respektabilna imena, kako  svijetu sporta, tako i  muzici, danas su se po prvi put upustili u zajednički intervju. S njima smo se sastali u našem studiju i iskoristili priliku da saznamo mnoge stvari o kojima u medijima nikad ranije nisu ni pričali.

Ova dva fantastična momka, kulturni, komunikativni i spremni na izazove, prihvatili su pričati i o nekim škakljivim temama, a Goran je iskoristio prisustvo starijeg brata, kako bi se napokon u studiju opustio i pričao o svemu. 

Jedan od ciljeva našeg razgovora bio je i da najavimo Igorov meč, koji će se desiti u subotu, 3. decembra u Mejdanu, gdje će se održati K1 GRAND PRIX za Evropu. Nastupiće 8 najboljih profesionalnih boraca iz 8 različitih zemalja, a on je jedan od njih. Kako kaže, za subotu je maksimalno spreman, a zahvalnost za sve pripisuje trenerima, fizioterapeutima, prijateljima, bratu, svojoj majci, koja, kako kaže, svakodnevno priprema po osam obroka koji su u skladu s onim što on smije da jede. 

U susret Igorovom jurišanju ka novoj tituli, ali i Goranovim novim projektima, momci imaju popunjene kalendare i planere, pa smo htjeli saznati, koliko oni imaju vremena jedan za drugog i da li imaju neke svoje svakodnevne rituale. 

“Pa, s obzirom na to da i Goran radi, a i ja radim, pored toga se bavimo još mnogim organizacijama i imamo mnogo obaveza, mi opet imamo neko nepisano pravilo da smo zajedno kod kuće za ručak. U pola 5 obojica moramo biti kod kuće, a nakon toga provedemo još makar sat vremena zajedno. Mimo toga, rijetko se sretnemo kod kuće”, rekao je stariji brat. 

Pored svakodnevnih treninga i sa druge strane vježbi za svirke, Goranovog angažmana na novom projektu Particooltura, Igorovog zaposlenja u Oružanim snagama BiH, pomislili smo da teško imaju vremena da proprate ono što radi onaj drugi, no, ponovo su pokazali koliko su privrženi jedan drugom.

“Pratimo jedan drugog u 99% slučajeva. Jedan uz drugog smo maksimalno, jer poslije moje svirke se ide na njegov meč i obrnuto, već je to uhodano”, rekao je kroz smijeh Goran, a Igor je nastavio : “Imamo problem kada je njegova svirka neposredno pred moj meč, onda Goran mene otjera kući u 1 sat poslije ponoći, kao ‘Hajde, moraš spavati, vidiš li koliko je sati’. Samo mi pokaže sat sa stage-a i mahne rukom, kao ‘Vozi'”.

Od prvog trenutka kada su došli u studio, jasno se moglo primjetiti da gotovo savršeno funkcionišu.

“Jako rijetko se svađamo. Skoro nikako”, rekao je Igor, a na pitanje oko čega su se svađali dok su bili mali, Goran je kroz smijeh rekao : “Kad smo bili mali, non stop smo se tukli. Bili smo nepodnošljivi. Potučemo se, pa zovemo mamu, onda mama dođe i istuče obojicu”, a Igor se na pitanje “Ko je bio jači” nadovezao i rekao : “Pa, zna se ko je borac, a ko muzičar. Tad smo već krenuli s nekim profiliranjem. Ja sam nastavio da se tučem, a Goran je izabrao da se bavi muzikom, jer je vidio da nije dobar u tučama”.

Kako je nepisano pravilo da u bratskim odnosima uvijek jedan od braće bude buntovnik, a drugi miran i povučen, vodeći se njihovim zanimanjima i godinama, pretpostavili smo da je Goran malo veći veseljak od Igora, ali …

“Obojica smo mi puni elana, obojica volimo hodati, družiti se. Ulogu onog koji ‘steže’ mijenjamo u skladu sa situacijama. Njemu je posao muzika i hodanja mu je preko glave, pa svaki trenutak koji ima slobodan traži neki mir, pa ode u neku šumu”, rekao je Igor za mlađeg brata, te je dodao da je kod njega uvijek red, rad i disciplina i da je tu drugačiji od Gorana, pa da svaki trenutak voli iskoristiti za neki party, dobar izlazak i druženje.

Tokom našeg razgovora, dotakli smo se i teme koja, možda, ponajviše zanima sve naše čitateljice. Pokušali smo ih opustiti i razgovarati i o ljubavi, ali momci su očito u toj temi pomalo stidljivi. Ili pak ne žele u javnost iznositi ko su djevojke koje su osvojile njihova srca. Ali po osmijesima i reakcijama, ima tu neka ljepša, mirnija strana, kod obojice braće Emkić.

“Teško je pričati o statusu. Ja kad bih to govorio kroz Facebook, rekao bih : It's complicated”, nasmijao se Igor, a Goran je dodao: “Ja ću ostati suzdržan ipak, vidjeću kako će se odvijati, ne smijem ništa reći”.”Ja šta god da izjavim, može biti iskorišteno protiv mene, ko zna koliko će me ljudi čuti ili pročitati, bolje mi je da šutim”, dodao je Igor i nasmijao nas sve.

“Ovo čime se ja bavim, svi oko mene trpe. Bavim se nečim gdje su adrenalin i stres neminovni, onda trpe i majka, brat, komšije, prijatelji, djevojka. Nekoliko dana pred moj nastup, svi su napeti, pa ja volim i da bježim iz takvih situacija. Tek kad se vratim i donesem neki trofej, svi su sretni, ali me opet pitaju : Kad ćeš se napokon prestati baviti tim, dosta je više boksanja”, ispričao je Igor, a na pitanje zašto je baš izabrao boks, rekao je da je vjerovatno tako bilo predodređeno, upisano negdje u njegov DNA kod da je dobar  tome i da uživa u tome. 

Kako je razgovor tekao, dodatno su se po glavi vrtile stotine pitanja koja bi im se mogla postaviti, pa smo odlučili provjeriti koliko znaju jedan od drugom.

Igora smo pitali :

  • Kako se zvala prva Goranova djevojka ? “Ozbiljnija prva… Hm… Zvala seeee : Dijana!”
  • Koja krvna grupa je Goran?, na šta je Goran dobacio :“De, to ni ja ne znam” nakon čega je izazvao smijeh. Igor ga je iznenadio dodavši : “Znam, znam, nulta!”
  • Izlaziš li iz stana kad tvom bratu dođe djevojka?, na šta smo dobili demonstrativan odgovor : “NE”
  • Koliko puta si ga izvlačio iz problema? “Beskonačno, kad je bio mlađi. Sad ne pravi puno problema, ali kad god treba da se vadi iz neke frke, ja sam dežurni telefon, uvijek spreman.”

Gorana smo pitali ovo :

  • Kako se zvao prvi momak kojeg je Igor nokautirao? “Oj, bilo ih je puno”, na šta smo se svi počeli smijati, ali je brat uskočio s odgovorom i otkrio ko je bio taj nesretnik : “Prvi profesionalni nokaut napravio sam u Mejdanu, a protivnik je bio iz Hrvatske, Ljubo Korda. Nokaut sam napravio u prvoj rundi odmah”na šta se Goran nasmijao i dodao : “Ljubo Korda, dooobro, zapamtiću to.”
  • Uz koju pjesmu Igor razbije čašu? “Igor ne razbija čaše. Igor je baš kulturan i otmjen momak”, što smo i mi zaključili tokom razgovora s njim. “Uz “Jaguar-a” izlazi pred meč.
  • Šta je tvoj brat htio biti kad je bio mali ? Cijeli život se tukao. Od malih nogu je bio karatista, a potom bokser. 
  • Kad je imao najveću tremu? “Ja sam uz njega pred svaki meč. Da mu dam jedan mir i da zna da zajedno prolazimo kroz sve to. Da smo zajedno jači.”

Da je bratu prepustio mnogo toga i da mu mnogo vjeruje, dokazuje i činjenica da Igor ne razmišlja o proslavi Nove Godine, te da je sve prepustio, kako kaže Goranu organizatoru, ali su nam otkrili da su se zasitili velikih slavlja i provoda, te da će Novu godinu dočekati uz uži krug prijatelja. 

Igoru  želimo mnogo sreće u budućem radu, mnogo titula i trofeja, a što manje poraza i razočarenja. Da uvijek bude ovako vedrog duha i da u svakom narednom meču vidi temelj za jači, bolji i uspješniji nastavak karijere. 

Goranu, također, želimo dugi niz godina uspješne muzičke karijere. Da dugmiće na miksetama vrti po najvećim svjetskim festivalima, nastupima i da stane rame uz rame s najboljima na svijetu, a već sada sigurnim koracima ide ka velikoj karijeri.

Razgovarala : Belma Krajišnik / Foto : Vedran Mitrić

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button