KulturaU fokusu

Nezaboravna rečenica živi 30 godina: “Po ovakvom vremenu je Kuduz ubio Bademu”


Ademir Kenović otputovao je u New York na Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF), gdje će biti član žirija.

Priznaje da s nestrpljenjem iščekuje subotu, kada će u okviru Festivala biti prikazan njegov ‘Kuduz’ i na taj način ovaj kultni film, nastao prema tekstu Abdulaha Sidrana, proslaviti 30. rođendan.

U New Yorku će biti i Snežana Bogdanović, koja tumači glavnu ulogu Bademe. Nije mogao vjerovati kada su ga pozvali na Festival i kazali mu da je prošlo 30 godina otkad je snimao ‘Kuduza’ i da Badema i Kuduz žive tako dugo.

Možda će Vas zanimati i:

– Drago mi je da ću i ja vidjeti film koji nisam baš često gledao. To se desilo u Londonu 2001., kada sam ga gledao zajedno s pokojnim Vilkom Filačem, i evo to ću učiniti ponovo u New Yorkugovori Kenović.

Film je nastao prema životnoj priči Junuza Keče, koji je ubio svoju bišu ženu Rasemu Fazlibašić, povrijedio njenog rođaka te pokušao ubiti i njenog ljubavnika Atifa Bužu.

Zbog zločina koji je počinio služio je kaznu zatvora u Foči, gdje su ga posjetili Kenović i Sidran 1988. godine.

– Išli smo u zatvor prvo da razgovaramo s njim o filmskoj priči. Sjećam se i danas male sobice u fočanskom zatvoru gdje nas je uveo policajac. Bilo je tmurno i strašno. Prolazi mi kroz glavu scena kada se Sidran bojao da bi odnekud nešto moglo iskočiti na nas, eto toliko je bilo jezivo – prisjeća se Kenović.

Film je prvu projekciju imao upravo u fočanskom zatvoru. 

– Pitao sam tada Keču šta misli o filmu, a on je odgovorio: ‘Svako ko ima imalo osjećaja i ljudskosti znat će da ovaj junak apsolutno nije kriv’, što mi je bilo veoma interesantnonavodi reditelj.

– Stalno me ljudi pitaju koja mi je omiljena replika iz ovog kultnog filma. Možda će to biti čudno, ali meni su najinteresantnije one neizrečene, naprimjer ona na zidu što piše: ‘Zabranjeno sjediti nako’ ili slično…– priča nam Kenović.

Nezaboravna rečenica ‘Po ovakvom vremenu je Kuduz ubio Bademu’ i danas se često može čuti, piše Avaz.

– Nije to slučajno bilo tako, jer smo htjeli da bude kiša i led. A to je bilo vrlo komplicirano za napraviti – naglašava reditelj.

(Hayat)Možda će Vas zanimati i:

Back to top button