BiHZanimljivosti i zabava

NEVJEROVATNA PRILIKA: Predložite ime egzoplaneti i zvijezdi oko koje se okreće


Ove godine obilježava se stogodišnjica Međunarodne astronomske unije (IAU – International Astronomical Union).

IAU organizira svjetski natječaj IAU100 NameExoWorlds „Predložite ime egzoplanetnom sistemu“, koji svakoj zemlji na svijetu omogućuje da imenuje odabrani egzoplanet i zvijezdu oko koje se okreće.

Možda će Vas zanimati i:

Više od 70 zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, organiziraju kampanju tokom koje će svima biti omogućeno da predlože imena i glasaju.

Astronomsko društvo Orion je uime BiH zaduženo za organizaciju i provođenje konkursa. Partner u Projektu je Astronomsko društvo Polaris iz Tuzle čija su dva predstavnika članovi Nacionalnog komiteta za BiH koji je zadužen da provede konkurs za imenovanje egzoplanete i zvijezde oko koje kruži.

Cilj te inicijative je promišljanje o svome mjestu u svemiru i o ulozi čovjeka u cjelokupnoj evoluciji na Zemlji.

Posljednjih dvije i više decenija, astronomi su otkrili hiljade planeta i planetarnih sistema koji kruže oko obližnjih zvijezda.

Neki su mali i stjenoviti poput Zemlje, a drugi plinoviti divovi poput Jupitera.

IAU je jedino tijelo koje je odgovorno za dodjeljivanje službenih oznaka i imena nebeskih tijela. U okviru proslave 100 godina postojanja IAU kroz ovu kampanju želi da što više država učestvuje u imenovanju egzoplaneta (vansolarnih planeta).

Tako se i BiH pridružila ovom globalnom projektu. Nakon prvog konkursa NameExoWorlds competition, u kojem je 2015. godine imenovano 19 vansolarnih planeta, IAU sada, u okviru projekta IAU100 NameExoWorlds, svakoj zemlji nudi mogućnost da imenuje jedan planetarni sistem koji se sastoji od egzoplanete i njegove zvijezde domaćina.

Zvijezda koja je dodijeljena svakoj od zemalja vidljiva je iz te zemlje i dovoljno sjajna da se može vidjeti kroz male teleskope.

Ovo je tek drugi put u historiji da će jedan konkurs dovesti do imenovanja zvijezda i egzoplaneta. Konkurs je otvoren do 15. oktobra, saopćeno je iz Astronomskog društva Orion.

Pravila imenovanja sistema i zvijezde oko koje se okreće možete pročitati OVDJE.

Izvor: Radio Sarajevo

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button