SvijetVijesti

Netanyahu neće u Evropu zbog straha od hapšenja
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmišljao je o posjeti Evropi na putu za SAD kasnije ovog mjeseca, ali je otkazao planove zbog straha da bi Međunarodni krivični sud (MKS) mogao izdati nalog za hapšenje protiv njega, saopćila je izraelska agencija za radiodifuziju.

Glavni tužilac MKS-a Kharim Khan u maju je zatražio izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera i lidera Hamasa zbog navodnih ratnih zločina. Od tada sudski tim razmatra da li postoje valjani razlozi za raspisivanje potjernica.

Ako se to dogodi, 124 zemlje koje su članice MKS-a imale bi obavezu da uhapse Netanyahua ako kroči na njihovu teritoriju.

Ideja o zaustavljanju u prijateljskim evropskim zemljama, vjerovatno misleći na Mađarsku ili Češku, se pojavila zbog činjenice da premijerov avion ne bi mogao obaviti transatlantski let s previše putnika od Tel Aviva do Washingtona, navodi se u izvještaju, prenosi Al Jazeera.

Umjesto zaustavljanja, dodaje se, Netanyahu će otputovati u SAD sa ograničenom pratnjom. Očekuje se da će se obratiti Kongresu tokom gostovanja, 24. jula.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button