Festival Savremene ŽeneIstaknuto

Festival Savremene Žene u Tuzli: Inspiracija za regionalnu saradnju i izgradnju miraŽelimo li pričati o izgradnji mira na brdovitom Balkanu i o tome šta je postignuto na tom polju u posljednjih 30 godina, najbolje bi bilo okrenuti se mladim ljudima. Oni su bili i ostali ključni akteri i akterice za izgradnju mira jer donose svježinu ideja, energiju i neiskvarenu strast za promjenom. Iako često bez prilike da se njihov glas čuje moramo priznati kako njihova sposobnost da razmišljaju kritički, preispituju ustaljene norme i koriste moderne tehnologije stvara važan resurs u kreiranju pravednijeg i harmoničnijeg društva. Međutim, priznati sebi i kako im se ne daje često prilika bilo bi ispravno. S druge strane, ko su to njihovi uzori i ko ih može najbolje podučiti o važnosti mira te  kako se on u realnom svijetu gradi?

Tačan odgovor bi vjerovatno bio – Žene!

Iako ženama često nije pružena prilika da zauzmu ključne pozicije odlučivanja, mnoge od njih bi, da su im pružene šanse, usvojile politike koje promovišu mir i odbacuju rat kao rješenje problema. Svakodnevnim djelovanjem i neumornom saradnjom, žene širom svijeta grade mir. Njihov doprinos nije samo u profesijama koje direktno promovišu pomirenje, već u svim sferama života gdje promovišu solidarnost, poštovanje i razumijevanje među ljudima.

 

Šta se to desi kada spojite mlade i žene na jednom mjestu?

Da bismo ispričali priču o tome odlazimo do Tuzle u kojoj se već sedam godina tradicionalno održava Festival savremene žene. Festival je platforma otvorenog dijaloga čiji su alati odlučni i inspirativni govori žena iz cijeloga svijeta. Kroz teme života od politike i ekonomije preko kulture, medija, biznisa do blogerki, ovaj festival slavi uspjeh, ne skriva “padove” i motiviše nove generacije.

Ove godine Fatima Jevrić, Marko Potkolnjak, Milena Petrović i Nikola Kandić, učesnici i učesnice Regionalnog partnerstva mladih / Regional Youth Partnerships (RYP) programa, aktivno su učestvovali na Festivalu savremene žene u Tuzli kroz svoj panel, predstavljajući RYP te slušajući i razgovarajući s festivalskim govornicama. Program Regional Youth Partnerships/Regionalno partnerstvo mladih, podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), okuplja mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova kako bi zajednički radili na unaprijeđenju regionalne saradnje i međuetničkom pomirenju. Program teži izgradnji bliskih i trajnih veza među mladima i zajednicama u regionu. RYP/RPM mreža trenutno broji više od 120 članica i članova angažovanih u različitim sferama života kao što su politika, mediji, istraživanja, biznis, kultura i sport. Kroz aktivno učešće u mreži, članice i članovi unaprijeđuju profesionalne i lične vještine te se angažuju u zajednicama kroz sprovođenje različitih inicijativa. Inovativan pristup i rad na razvoju zajednica dovode do šireg razumijevanja i uvažavanja različitih kultura, promovišući mir i pomirenje. Na ovaj način, preko 2000 ljudi je indirektno učestvovalo u programu. Jedna od ovakvih inicijativa programa je upravo i učešće Fatime, Marka, Milene i Nikole na ovogodišnjem Festivalu.Tri dana sigurno nisu bila dovoljna da upoznaju sve govornice, ali jesu da stvore sliku o tome kako to žene, često nesvjesno, grade mir i saradnju na ovim prostorima ali i da još bolje shvate svoju ulogu u tim procesima.

Fatima Jevrić: Snaga interdisciplinarnog pristupa

“Festival savremene žene u Tuzli je događaj sa svrhom koja ima civilizacijski značaj. Ovaj Festival ne samo da radi na osnaživanju i umrežavanju žena u regionu i šire, već i podstiče žene da preispitaju i promijene različita društveno/patrijarhalno nametnuta ubjeđenja i uloge. Festival savremene žene radi na promjenama negativnih generacijskih tekovina, kako kroz teoriju tako i kroz iskustvo. Ono što je bitno naglasiti jeste interdisciplinaran pristup programa Festivala koji kombinuje nauku, biznis, politiku, umjetnost i mnoge druge sfere u kojima je potrebno raditi na osnaživanju žena. Mnogobrojne sjajne govornice su tokom impozantnog svečanog otvorenja Festivala naglasile koliko je važno da žene osvijeste svoje postojanje i potencijal, da njihova samosvijest bude usmjerena na društveni angažman i napredak, jer se samo tako nadilaze rodno-zasnovane kategorije. Svečanost otvorenja Festivala je podsjetila zašto je pitanje uloge žene u društvu i pitanje civilizacijskog napretka našeg društva.”

Marko Potkolnjak: Umjetnost kao most povezivanja

“Kroz razgovor sa umetnicom i direktoricom festivala, Edinom Selesković, došli smo do zaključka da je umetnost univerzalna i kao takva ona nema geografsko poreklo ni naciju, a svako je doživljava na drugačiji način. Umetnost je sama po sebi sjajna jer dovodi do povezivanja različitih naroda i kultura i prevazilazi sve socijalne barijere. Ona je neprestani izvor inspiracije gde sve nas može učiniti boljim od onog što jesmo, a predstavlja artefakt koji je večit i koji će još dugo trajati.

Sa lijeva na desno: Ana Janković, Edina Selesković, Marko Potkolnjak

Dok kultura probija i ruši predrasude i stvara osnove za međusobno poštovanje ona se diže iznad politike i predstavlja nadpolitički pojam. Sa stanovištva čoveka vrlo malo njih zna ko vlada Rusijom dok Gogolj piše Revizora ili ko je jugoslovenski ministar kulture kada Ivo Andrić dobija Nobelovu nagradu za književnost. Kultura je ta koja spaja narode, a ne politika.”

Milena Petrović: Biznis i marketing kao sjajan alat za saradnju

“Zbog toliko kvalitetnih predavanja i sesija na Festivalu savremene žene, najteže je bilo napraviti izbor. Desila se mala FOMO (fear of missing out) kriza, ali na sreću, šta god da smo izabrali ne bismo pogrešili. Neke od sesija su bile edukativne, neke otrežnjujuće, neke praktične, a gotovo su sve bile inspirativne. Naše sagovornice iz oblasti biznisa i marketinga su uspešne i nagrađivane za svoja postignuća. Da se ‘od domaćeg proizvođača može postati svetski brend’ nas je uverila Lejla Kraljević. Možda to na prvu ne zvuči spektakularno, ali ako uzmemo u obzir da je ona suosnivačica kompanije Derubis Caravans d.o.o, koja se bavi netipičnom proizvodnjom za Bosnu i Hercegovinu, dizajnom i izradom karavana. Osim inovativne ideje i dizajna, jako bitno za ovu inspirativnu priču jeste to što proizvodnja uključuje lokalne dobavljače što ukazuje i na usmerenost ka održivosti. Na edukativnom i motivišućem predavanju ‘Nije me majka rodila da ne sijam!’, Una Bejtović nam je predočila šta je to na dugačkom putu ‘od nemojte mene’ do ‘da vam ja nešto kažem’. Suštinski deo tog puta jeste stvaranje ravnopravnijeg odnosa žena i muškaraca i finansijska pismenost. Statistički podaci o položaju žena koji su nam prezentovani su uz malobrojne pomake, i dalje, loši. Finansijska pismenost podrazumeva svoj račun, svoju štednju i svoje pravo na nasledstvo što je, kako Una smatra, ključ za slobodu izbora. U mentoring sesiji sa Vesnom Vlašić, dirktorkom marketinga McCann Sarajevo, saznali smo da je komunikacija u kolektivu jedna od najvažnijih  stavki za uspešno poslovanje. Spremnost da se otvoreno razgovara i dođe do zajedničkog interesa jeste siguran put ka prosperitetu i zdravom poslovnom okruženju. ‘Najkonkretnije o digitalnom markentingu’ je govorila Željka Gajić u svojoj mentoring sesiji. Ona je u kratkom, ali sažetom i konciznom predavanju razjasnila zašto je bitna vidljivost i prisutnost na društvenim mrežama i na koje načine je to moguće postići. Željka nam je sugerisala kojim alatima možemo pojednostaviti ove neophodne procese, ali nam je također skrenula pažnju na to da društvene mreže nisu toliko stabilni kanali komunikacije pa je poželjno imati i bazu korisnika/kupaca/pratilaca/publike i van njih. Ako izvučemo ključne poruke sa ovih predavanja: kreativno razmišljanje, rad na sebi, posvećenost i praktično znanje, dobićemo recept za zagarantovan uspeh.”

Nikola Kandić: Priče o snazi ženskog duha

“Ajna Jusić, aktivistica i borkinja za prava žena i djece, posebno onih koji su preživjeli ratne traume, svojom pričom podstakla nas je na razmišljanje o snazi ljudskog duha. Govorila je o važnosti suočavanja s prošlošću i traženju pravde, naglašavajući da samo kroz istinu možemo graditi bolju budućnost. Njena priča je inspirativna jer pokazuje koliko je važno da ne zaboravimo, ali i da nastavimo dalje, jači i otporniji. Kroz svoju organizaciju ‘Zaboravljena djeca rata’, Ajna radi na osnaživanju i podršci onima koji su preživjeli najteže trenutke, pružajući im platformu da podijele svoje priče i da se osjećaju manje sami u svojoj borbi.”

Sa lijeva na desno: Ajna Jusić, Edina Selesković, Emma Laceybordeaux, Stefan Turkheimer, Amra Avdić

 

Priča Ajne Jusić je podsjetnik na važnost suočavanja s prošlošću i traženja pravde kao ključnih elemenata u procesu izgradnje mira. Njen rad s preživjelima ratnih trauma pokazuje kako snaga ljudskog duha može prevladati i najteže okolnosti. Osnažujući one koji su preživjeli ratne strahote, Ajna doprinosi procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira. Njena organizacija pruža platformu za glasove koji su često zaboravljeni, čime se stvara osjećaj zajedništva i podrške među preživjelima.”

Žene i mladi kao katalizator promjena

Nisu česte prilike gdje se mladima pruži mogućnost razgovora “jedan na jedan” s onima koji manje pričaju, a mnogo više rade na prosperitetu zajednica u kojima zajedno živimo. Da jesu, takvi primjeri bi bili ključni putokaz kuda trebamo ići i kako su ti putevi ono što nas zapravo kontinuirano spaja. Žene su svuda oko nas, neovisno o poslu kojim se bave, demonstrirajući jednostavan put suradnje i razumijevanja za bolju budućnost. Snažne i spremne pružiti podršku, one su liderice kojima se moramo okrenuti i kojima moramo stvarati javni prostor kroz koji će preuzeti kormilo, jer nas njihovi rezultati ne bi trebali iznenaditi. Već sada znamo da bi tim brodom upravljale one koje stvaraju savršenu simbiozu znanja, stručnosti i empatije. Takve liderice ne mogu odgojiti drugačije generacije od sebe.

Savezništvo žena i mladih je ključno za jačanje stručnih i sposobnih pojedinaca i pojedinki koji mogu donijeti pozitivne promjene na Zapadnom Balkanu. To je razlog zašto su polaznici_ce programa aktivno sudjelovali_le na Festivalu savremene žene. Njihovo učešće još jednom je potvrdilo ono što se u javnom prostoru ne ističe dovoljno a to je da će budućnost društva biti oblikovana snagom žena i mladih, čija sinergija donosi duboku predanost miru, progresu i globalnom pomirenju.

Piše: Amra AvdićMožda će Vas zanimati i:

Back to top button