BiHU fokusu

Nekako s proljeća stiže nova stara koalicija u FBiH i na državnom nivou
Postizborni pregovori polako se privode kraju i kristališu obrise buduće vlasti u FBiH i na državnom nivou. Nekako s proljeća, kako je i nedavno najavio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, možemo očekivati kompletiranje vlasti na svim nivoima, a politički partneri već su poznati.

Odlukom Bh. bloka da ostane u opoziciji te sastancima stranačkih delegacija SDA i HDZ-a, ali i porukama “trojca” SBBPDA i ASDA izvjesno je koje će stranke činiti vlast u FBiH, ali i na državnom nivou.

Možda će Vas zanimati i:

Tako će u entitetu Federacija BiH vlast izvjesno činiti stari partneri koji su vladali i u prethodnom mandatu, a to su SDA (27 zastupnika), HDZ (17 zastupnika), SBB (8 zastupnika), ali i najvjerovatniji partneri PDA (četiri zastupnika) i ASDA (2 zastupnika). Ove stranke u vlasti bi trebalo da podrže troje zastupnika koji su u Parlament izabrani na listi Nezavisnog bloka, a tu je i HDZ 1990. To je više nego dovoljno za sigurnu većinu.

S druge strane u opoziciji će za sada ostati stranke Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka) te Narod i pravda, ali i zastupnik NB-a Amer Obradović.

Kada je riječ o državnom nivou, većinu će predvoditi SDAHDZ i partneri iz RS- a  SNSD, SP, DNS i Ujedinjena Srpska, uz podršku SBB-a, PDA i ASDA.

Lider SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a Dragan Čović na posljednjem sastanku su potvrdili da je njihov partner za vlast na državnom nivou SNSD, uz koji gotovo prirodno idu i SP, DNS i Ujedinjena Srpska.

U srijedu, 20. februara bit će konačno konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH, a nakon toga se očekuje i popunjavanje Doma naroda na državnom nivou. Tako bi BiH do kraja marta trebalo da ima završen proces formiranja vlasti koju će predvoditi stari poznanici i partneri.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button