In memoriam

Najstarija glumica na svijetu Branka Veselinović preminula je u 105. godini života

Srbijanska pozorišna, filmska i televizijska glumica Branka Veselinović preminula je u 105. godini života.

Branka je bila najstarija srbijanska glumica, a od 7. septembra 2022. godine, nakon smrti 104-godišnje američke glumice Marshe Hunt, Branka je bila i najstarija glumica na svijetu.

U karijeri dugoj 84 godine glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Rođena je 1918. godine u Novom Bečeju kao šesto dijete majke Jovanke i oca Aleksandra Ćosića. Od 1936. godine je pohađala Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Nakon dijve godine studija otišla je na praksu u Novi Sad, gdje je glumila u tadašnjem Narodnom pozorištu Dunavske banovine (današnje Srpsko narodno pozorište). Svoje prve profesionalne korake na daskama koje život znače napravila je u predstavi “Karlova tetka.” U novosadskom pozorištu je glumila sve do 1940. godine, a potom se preselila u Beograd.

Ubrzo nakon toga se udala za inženjera šumarstva Andonovića po čijem prezimenu su je pamtili stariji Beograđani, no taj brak nije potrajao jer se Brankin suprug, inače američki državljanin, želio vratiti u Ameriku. Ipak, Branka je ponovo stala na ludi kamen i to 1948. godine kada se udala za kolegu, glumca i prevoditelja Mlađu Veselinovića s kojim je bila u braku skoro sedam desetljeća. I sama Branka je bila poliglotkinja – govori engleski, ruski, njemački, francuski i mađarski jezik.

Kao glumica, Branka je ostvarila niz vrlo istaknutih uloga, poput uloge Gine u Nušićevom komadu “Ožalošćena porodica” za koju je dobila “Sterijinu nagradu” 1964. godine. Iako je igrala i u Ateljeu 212, ipak je u svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, odigrala je najveći broj uloga (preko 40).

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button