ArhivaU fokusu

Na današnji dan 1935. godine rođen je Elvis Presley
Američki muzičar Elvis Aaron Presley , “kralj roka”, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka, rođen je na današnji dan 1935. godine.

Muzičku karijeru počeo je kada je vlasnik “Sun Recordsa” Sam Phillips, željan da širem auditorijumu približi zvuk afroameričke muzike, vidio u Elvisu potencijal da to i ostvari.

U pratnji gitariste Scotty Moorea basiste Bill Blacka Elvis je jedan od začetnika rokabilija, ubrzanog spoja countryja i rokenrola.

Njegov prvi singl “Hotel slomljenog srca” izašao je u januaru 1956. godine i odmah postao hit broj jedan. Presli je postao vodeća figura novog rokenrol zvuka.

Njegov način izvođenja pjesama i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom “Voli me nježno“. Uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali sa naslovnim pjesmama koje su redovno postajale hit.

Od 1957. do 1966. godine Presley se nalazio na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. Presli ima ozbiljne zdravstvene probleme, dijabetes i gastritis.

Postao je zavisan od droge, a 1977. godine doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života.

Dana 16. avgusta iste godine Elvis pada u duboku komu zbog prekomejrne upotrebe droge. Doktori pokušavaju da mu spase život, ali ne uspijevaju. U trenutku smrti imao je 43 godine.

Elvis Presley je još za života postao legenda – za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 sedmica.

Izvor: tuzlanski.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button