Sport

MUP ZDK objavio važno upozorenje uoči baraž-utakmice BiH – Ukrajina u ZeniciMinistarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona oformilo je Štab za koordiniranje i usmjeravanje policijskih službenika uoči baraž-utakmice Bosna i Hercegovina – Ukrajina koja se sutra igra u Zenici.

Stadion Bilino Polje sutra će biti domaćin duela polufinala baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, a Zmajevi će pokušati da preskoče prvu od dvije prepreke do Eura, selekciju Ukrajine.

Kako je važnost utakmice ogromna, a UEFA-ini standardi pravila vrlo strogi, tako je i organizacija utakmice delikatan zadatak za sve. MUP ZDK izdao je važno upozorenje, a tiče se osiguranja kako bi utakmica prošla u najboljem redu.

Možda će Vas zanimati i:

Tekst aktivnosti policije na obezbjeđenju utakmice prenosimo u cijelosti:

“U okviru priprema za obezbjeđenje navedene utakmice, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona formiran je Štab za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti policijskih službenika prilikom poduzimanja mjera operativnog, fizičkog, saobraćajnog i KDZ obezbjeđenja.

S tim u vezi, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poduzima planske aktivnosti na obezbjeđenju ovog značajnog sportskog događaja, kako bi se isti održao u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju. U fazi vršenja priprema, održani su sastanci Štaba, formiranog za koordiniranje i nadziranje svih aktivnosti koje se poduzimaju, na kojim se prati realizacija i provođenje konkretnih zadataka i naloženih obaveza nosilaca zadataka iz sačinjenih planova obezbjeđenja. Kako je predviđeno, pored mjera fizičkog obezbjeđenja poduzimat će se i mjere saobraćajnog, operativnog i KDZ obezbjeđenja utakmica.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali u skladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje. U cilju dosljedne primjene navedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanju nedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamo navijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem su definisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisane protivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakon održavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje.

Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion:

(1.) bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje,

(2.) pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i

(3.) alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Na ulazima u stadion, vršit će se detaljan pregled svih lica radi sprječavanja unošenja u stadion nedozvoljenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion”, navodi se u saopćenju kantonalne policije.

Također, iz MUP-a ZDK naglasili su i da će biti izmjena režima saobraćaja u određenim ulicama u blizini stadiona Bilino Polje.

Izmjena režima saobraćaja:

Ulicom Nikole Tesle izmjenom režima saobraćaja obustavlja se saobraćaj na raskrsnici ulica Nikole Tesle-Aska Borića i na raskrsnici ulica Juraja Neidharta -Aska Borića

Ulicom Velikog sudije Građeše izmjenom režima saobraćaja obustavlja se saobraćaj smjerom kretanja od ulice Zmaja od Bosne u pravcu ulice Aska Borića, a omogućava se saobraćaj iz pravca ulice Aska Borića u pravcu parking prostora u neposrednoj blizini BP “Ti-oil”

Ulicom Bulevar kulina Bana obustavlja se saobraćaj od raskrsnice ulica Školska-Aleja Šehida do raskrsnice ulica Bulevar kulina Bana-Bulevar Kralja Tvrtka I

Ulicom Aska Borića od raskrsnice sa ulicom Adolfa Goldbergera do raskrsnice ulica Aska Borića-Masarykova

“Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona takođe poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu”, zaključuje se u saopćenju.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button