BiHVijesti

Morbile se šire u FBiH, stručnjaci pozivaju na vakcinaciju

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa kaže da stručnjaci u oblasti zdravstva poduzimaju sve mjere da bi širenje virusa morbila bilo stavljeno pod kontrolu, ali da je to znatno otežano uslijed slabog obuhvata djece imunizacijom protiv te bolesti ranijih godina.

Po njegovim riječima, u prve tri sedmice ove kalendarske godine registrirano je 47 oboljelih od morbila na području Tuzlanskog kantona. Ove sedmice registrirano je 12 oboljelih i u Kantonu Sarajevo i jedan oboljeli u ZDK.

To govori o potencijalnom velikom riziku od daljnjeg širenja virusa morbila na druga područja u Federaciji BiH. Morbili su vrlo zarazno oboljenje, koje se prenosi kapljičnim putem, za očekivati je daljnje širenje. Da bi ta bolest bila stavljena pod kontrolu, potrebni su visoki imunizacijski obuhvati – naglasio je u videoizjavi prim. dr. Musa.

Prema programu imunizacije u FBiH predviđene su dvije doze MMR vakcine (sa navršenih 12 mjeseci i u šestoj godini života), a pružaju cjeloživotnu zaštitu. Ako bude propuštena neka od tih doza u imunizaciji, mogu se uvijek nadoknaditi. MMR vakcina štiti od tri virusne bolesti – morbila (ospice, krzamak), zaušnjaka (parotitis) i rubeole.

– Trenutno je potrebna akcija da bi se povećao obuhvat imunizacijom, naročito u dijelovima gdje je taj obuhvat nizak. Ključna je suradnja sa roditeljima, u razumijevanju i prihvatanju imunizacije, kao i da zdravstvene ustanove koje pružaju usluge imunizacije učine taj proces što pristupačnijim. Dugoročno je bitno obuhvate imunizacijom održati na visokom nivou, da bi se ubuduće spriječili epidemijski oblici bolesti – istaknuo je.

Karakteristika tog oboljenje je da, nakon inkubacije deset do 12 dana, započinje s povišenom tjelesnom temperaturom i drugim simptomima karakterističnim za respiratorna oboljenja. Nakon nekoliko dana pojavljuje se osip, koji počinje od glave i vrata te se širi po tijelu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od kraja decembra prošle kalendarske godine registrirano je na području Federacije BiH obolijevanje od morbila u epidemijskom obliku. Epidemija je registrirana u Tuzlanskom kantonu (u četiri općine tog kantona).

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button