Arhiva

Moguć dodatni pad cijena nafte na svjetskom tržištu

Cijene nafte su na svjetskom tržištu porasle prošle sedmice, ali su tokom prvog polugodišta pale za otprilike 12 posto zbog daljnjeg podizanja kamatnih stopa koje su posljedica visoke inflacije.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu je porasla za 1.4 posto prošle sedmice, dosegnuvši 74.90 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela porasla za 2.1 posto, na 70.64 dolara.

Možda će Vas zanimati i:

Ipak, ti porasti samo su ublažili pad na kvartalnoj i polugodišnjoj razini. U prvih šest mjeseci ove godine, cijena barela nafte na londonskom tržištu je pala za 12.8 posto, a na američkom tržištu za 12 posto.

To je rezultat usporavanja rasta ekonomije zapadnih zemalja, budući da centralne banke već duže od godinu dana podižu kamatne stope zbog visoke inflacije.

S usporavanjem ekonomsog rasta, smanjuje se i potražnja. Također, kineska ekonomija, koje je najveći svjetski uvoznik nafte, ne oporavlja se od korona krize onoliko brzo kao što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih mjera vezanih uz COVID-19.

Kako bi podržala cijene, Saudijska Arabija je najavila smanjenje proizvodnje za dodatnih milion barela dnevno u julu. OPEC i njegovi saveznici su također produžili sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja godine.

Međutim, monetarne vlasti zapadnih zemalja, uključujući Američku federalnu rezervu i Evropsku centralnu banku, najavljuju daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi suzbile inflaciju, što će dodatno usporiti ekonomski rast.

Analitičari predviđaju dalji nastavak pada cijena nafte. Moguće povećanje moglo bi se desiti krajem godine, kada zbog restrikcija u proizvodnje dođe do mogućeg deficita. U anketi Reutersa, u kojoj je učestvovalo 37 ekonomista i analitičara, malo je vjerovatno da će cijene ove godine porasti, s obzirom na probleme globalne ekonomske probleme.

Izvor
sodalive.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button