Svijet

Mladić u Sjevernoj Koreji pogubljen jer je slušao muziku i gledao filmove iz Južne Koreje
Stanovnik Sjeverne Koreje, star 22 godine, javno je pogubljen jer je gledao i dijelio južnokorejske filmove i muziku, tvrdi novi izvještaj, naglašavajući očajničke pokušaje Pyongjanga da zaustavi protok vanjskih informacija i kulture.

Slučaj, detaljno opisan u Izvještaju o ljudskim pravima Sjeverne Koreje za 2024. koje je u četvrtak objavilo južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, prikuplja svjedočanstva 649 sjevernokorejskih prebjega.

Prema svjedočenju neimenovanog prebjega, mladić iz pokrajine Južni Hwanghae javno je pogubljen 2022. jer je slušao 70 južnokorejskih pjesama, gledao tri filma i distribuirao ih, kršeći sjevernokorejski zakon usvojen 2020. koji zabranjuje “reakcionarnu ideologiju i kulture”.

Izvještaj opisuje opsežne napore sjevernokorejskih vlasti da kontroliraju vanjski protok informacija, posebno ciljajući na mlade.

Ostali primjeri gušenja uključuju kazne za “reakcionarne” prakse kao što su mladenke koje nose bijele haljine, mladoženja koji nose mladenku, nošenje sunčanih naočala ili pijenje alkohola iz vinskih čaša – sve se smatra južnokorejskim običajima.

Mobilni telefoni također se često provjeravaju radi pravopisa imena kontakta, izraza i žargonskih izraza za koje se smatra da su pod utjecajem Južne Koreje, tvrdi se u izvještaju. Iako obje Koreje dijele isti jezik, suptilne razlike su se pojavile nakon podjele nakon Korejskog rata 1950.-53.

Zabrana K-popa dio je kampanje za zaštitu Sjevernokorejaca od “zloćudnog” utjecaja zapadne kulture koja je započela pod bivšim vođom Kim Jong-ilom i intenzivirala se pod njegovim sinom Kim Jong-unomIzvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button