Svijet

Demokrate u panici nakon katastrofalne debate: Na koji način bi Joe Biden mogao biti zamijenjen?
Demokrate su u panici nakon lošeg nastupa Joea Bidena u debati protiv Donalda Trumpa, što je dovelo do razgovora o zamjeni kandidata na glasačkom listiću.

Biden je posrnuo u prvoj predsjedničkoj debati zvučao je promuklo tražeći riječi dok je Trump pobijao njegove argumente.

Izvještava se da visoki demokratski lideri vode razgovore o tome da li bi Biden trebao nastaviti svoju kandidaturu za predsjednika ili ne, dok su drugi predložili da bude zamijenjen.

Iako neki nagađaju da bi ga mogla zamijeniti Kamala Harris, to nije jedina opcija. Također, ne bi bilo lako zamijeniti ga.

On ima delegate koji će osvojiti nominaciju, a jedina osoba koja može odlučiti da napusti utrku je upravo Biden.

Inače, Biden je stao u odbranu svog nastupa te ga ocijenio kao “dobar” i odbacio je pozive za odustajanje.

“Mislim da smo dobro prošli,” rekao je Biden novinarima koji su putovali s njim.

Na pitanje o pozivima za odustajanje i da li ima zabrinutosti u vezi sa svojim učinkom, on je odgovorio:

“Ne. Teško je raspravljati o lažljivcu. New York Times je istakao da je lagao 26 puta.”

Ali, postavlja se pitanje da li je moguće zamijeniti Bidena u ovoj utrci? Moguće je, ali jako komplikovano jer ima dovoljno delegata, s obzirom da je dobio nominaciju.

On ima 3.894 obećana delegata i potrebno mu je samo još 1.976. Prema stranačkim pravilima, delegati koji su dodijeljeni kandidatu na osnovu njihovih primarnih pobjeda vezani su za svog kandidata na prvom glasanju na konvenciji.

Prema zakonu, Bidenovi delegati moraju glasati za njega. Osim u slučaju ako bi odustao, onda bi se o nominaciji odlučivalo na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u augustu.

Njegovi delegati bi postali “neposvećeni” i mogli bi glasati za bilo kojeg kandidata koji im se dopada.

Potpredsjednica Kamala Harris bi bila favorit, ali ne i automatski kandidat niti bi imala vlasništvo nad Bidenovim delegatima.

Demokrate su, međutim, mogle izabrati bilo kojeg kandidata, uključujući bilo kojeg guvernera kao što su Gavin Newsom iz Kalifornije, Gretchen Whitmer iz Michigana, J. B. Pritzker iz Ilinoisa i Josh Shapiro iz Pennsylvanije.

Prema stranačkim pravilima, Demokratski nacionalni komitet ima ovlasti da izabere novog kandidata ako se bilo koji član liste, predsjednički ili potpredsjednički kandidat, povuče ili umre. Zadnju riječ bi imao komitet stranke.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button