U fokusuVijesti

Migranti u BiH traže azil


Najviše ih je iz Pakistana i to 26,9 posto, zatim iz Afganistana 26,3 posto, Maroka 15 posto, Bangladeša 6,1 posto i Iraka 5,8 posto. Na ostala državljanstva spada 19,9 posto.

Najveći problem  jeste da migranti ne posjeduju identifikacione dokumente, zbog čega je otežano njihovo utvrđivanje identiteta. U ovom slučaju u Službi za psolove sa strancima, od njih uzima biometrijske podatke i fotografiše ih, a nakon toga inspektori utvrđuju načine ulaska i boravka u zemlji.

Nadležni organi u Afganistanu  nemaju kompjuterizovanu bazu podataka o svojim državljanima kako bi mogli utvrditi identitete, ali da na osnovu dostavljenih otisaka prstiju mogu provjeriti baze samo za osobe koje se vode u bazi počinilaca krivičnih djela. To je još jedan problem s kojim se susrela Služba za poslove sa strancima.

Ambasada Alžira u Rimu, ističe da osobe koje  iskažu namjeru za dobrovoljni povratak traži unaprijed kupovinu karte kako bi izdala putni list samo za taj datum. To znači da u slučaju otkazivanja ili promjene termina leta taj putni list postaje nevažeći.

Kada je riječ o državljanima Pakistana, služba je došla do podataka da je Parlament Pakistana razmatrao mogućnost pomoći njihovim državljanima koji žele dobrovoljno da se vrate, dok za one koji ne iskazuju dobrovoljnost Pakistan nije spreman sarađivati u postupku utvrđivanja identiteta i povratka u matičnu zemlju.

 Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button