BiHU fokusuVijesti

Merlinka u Sarajevu 2020 – Sloboda prati hrabre


Osma Merlinka u Sarajevu otvara se na temu lične slobode u 18:00h sa performansom Selme Selman, bosanskohercegovačke umjetnice i aktivistkinje romskog porijekla.

Po osmi put u Sarajevu, Sarajevski otvoreni centar će od 6. do 8. februara 2020. godine organizovati Međunarodni festival queer filma Merlinka, koji se već jedanaest godina organizuje u Beogradu sa idejom promocije filmova koji se bave LGBTIQ+ temama.

Osma Merlinka u Sarajevu otvara se na temu lične slobode u 18:00h sa performansom Selme Selman, bosanskohercegovačke umjetnice i aktivistkinje romskog porijekla, a slijedi francuski film Portret Dame u Plamenu koji je osvojio nagradu za najbolji scenario i queer palmu na Kanskom filmskom festivalu, kao i 24 druge nagrade i 62 nominacije na raznim međunarodnim festivalima i takmičenjima, uključujući Golden Globes.

Režiju potpisuje Céline Sciamma, a glavne uloge tumače Noémie Merlant i Adèle Haenel. Prva noć završava se akustičnom svirkom hercegovačke muzičarke u usponu, Sare Mihaele Dedić.

U petak, 08.02., nastavlja se festival na temu slobode izražavanja i umjetnosti u 17:00h sa otvaranjem izložbe Aleksandra Crnogorca. “TransBalkan” prikazuje seriju fotografija transrodnih osoba sa balkanskog područja uz kratke biografske tekstove pored svakog portreta, sa ciljem da podigne vidljivost transrodnih osoba u regionu.

U 17:30h vodit će se razgovor o lokalnoj queer kulturi i slobodi. Moderatorica Jasmina Čaušević će voditi diskusiju o tenzijama između queer kulture, umjetničkog izražavanja i lokalnim kao i globalnim društvenim normama.

Filmsko večer započinje u 19:00h sa serijom kratkih filmova iz raznih područja, a završava sa vijetnamskom dramom Song Lang, koja pod režijom Leona Le prikazuje priču neočekivane ljubavi između talentovanog operskog pjevača i opasnog utjerivača dugova.

Nakon filmova, prelazi se u Kino Bosna sa ekskluzivnim nastupom bosanskohercegovačke drag queen Ive Farrah Durawi i njenim gostima, a kasno u noć uz muziku će nas odvesti DJ jovijah.

Treći dan festivala je dan osvrta na pobunjeničku historiju LGBTIQ+ pokreta i borbe za slobodu. U subotu, u prostorijama Kino Meeting Pointa, gledanje kratkih filmova počinje u 15:00h, a u 16:05 po prvi put bit će pušten dokumentarni film o prvoj Povorci ponosa održanoj u Sarajevu 2019. godine, „Šetamo za ljubav, bebo“ pod režijom Berine Džemailović.

Nakon filma o Bh. povorci razgovarat će se o istoj i njenom uticaju na LGBTIQ+ aktivizam i živote LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovini. Filmski program završava s filmom Erik i Erika pod režijom Reinholda Bilgeria, istinitom pričom o interspolnoj ski senzaciji i nepravdi koju je doživio u Austriji, sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U noćnom programu sa početkom od 22:00h kao predgrupa će nastupati FRQA sa svojom dance muzikom uz koju ćemo svi da plešemo prije nego đuskanje nastavimo sa lijevorukim elektro pop rok disko boj bend duom iz Pančeva Buč Kesidi uz koje ćemo da otkrijemo da li ima ljubavi u Kino Bosni uz njihove najnovije hitove s posljednjeg albuma Euforija.

Festival radi u saradnji sa Festivalom Merlinka iz Beograda, a podržan je od strane Fonda otvoreno društvo BiH, Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA) i Sigrid Rausing Trusta.

Izvor: FokusMožda će Vas zanimati i:

Back to top button