Svijet

Makron: Ne isključujem mogućnost slanja vojske u Ukrajinu i nismo jedini s tim stavom

Francuski predsjednik Emanuel Makron nije promijenio mišljenje u vezi potencijalnog raspoređivanja zapadnih trupa u Ukrajini.

U razgovoru za The Economist potvrdio je da i dalje ostaje pri svojim riječima o mogućnosti raspoređivanja savezničkih trupa u Ukrajini.

Možda će Vas zanimati i:

“Ne isključujem ništa jer se suočavamo s nekim ko ništa ne isključuje. Bez sumnje smo previše oklijevali definišući granice našeg djelovanja prema nekome ko ih više nema i ko je agresor”, poručio je Makron.

Inzistira na tome da je uskraćivanje potpunog razumijevanja protivniku o tome koje akcije se mogu, a koje se ne bi trebale očekivati, takođe sredstvo odvraćanja.

“Inače slabimo sami sebe, što je okvir unutar kojeg smo do sada djelovali. Štaviše, mnoge su zemlje u sedmicama koje su uslijedile rekle da razumiju naš pristup, da se slažu s našim stavom i da je taj stav dobra stvar”, naglasio je on, prenosi Index.hr.

Podsjetio je da je francuska vojska nedavno intervenisala u Africi u borbi protiv terorizma na zahtjev drugih suverenih država.

“Ako bi se Rusi probili kroz prve linije fronta, da postoji ukrajinski zahtjev – što trenutno nije slučaj – mi bismo sebi legitimno morali postaviti ovo pitanje. Tako da mislim da bi a priori isključivanje te opcije značilo da nismo naučili lekcije iz protekle dvije godine”, napomenuo je.

Smatra da je “agresivna reakcija Moskve” pokazala da su njegove riječi postigle željeni učinak.

“Imam jasan strateški cilj: Rusija ne smije pobijediti u Ukrajini. Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, neće biti sigurnosti u Evropi. Ko se može pretvarati da će se Rusija tu zaustaviti? Kakva će sigurnost biti za druge susjedne zemlje, Moldaviju, Rumuniju, Poljsku, Litvaniju i druge?” zapitao se.

“Dakle, da, ne smijemo ništa isključiti jer je naš cilj da Rusija nikada ne pobijedi u Ukrajini”, poručio je. Makron je nedavno upozorio da bi se Evropa “mogla raspasti”, a sad je objasnio kako je mislio na niz prijetnji, počevši od direktnih vojnih prijetnji.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button