BiH

Magistri prelaze u zanatlije

U Bosni i Hercegovini sve je više onih koji do posla pokušavaju doći prekvalifikacijom zanimanja. Tako se u školske klupe vraćaju čak i visokoobrazovani koji su svoje mukom stečene diplome primorani okačiti o klin i okrenuti novu stranicu u životu, pa se tako dešava da i magistri prelaze u zanatlije!

Kako bi pokrenuli svoj posao ili se zaposlili u nekoj firmi oni su se prekvalificirali u zanatlije, s obzirom na to da je povećana potražnja za zidarima, krojačima, kuharima, konobarima, kojih, kako statistike pokazuju, manjka na biroima.

Prekvalifikacije i dokvalifikacije postale su svjetlo na kraju tunela, prije svega za dugotrajno nezaposlene. Starosne granice nema, a iskustva su različita.

Dr. sc. Emir Avdagić, direktor DVV International – Ureda za BiH, sa žaljenjem ističe da smo jedna od rijetkih zemalja Evrope koja u svom sistemu obrazovanja još zakonski ne prepoznaje oblast obrazovanja odraslih, iako se upravo time može doći do smanjenja broja i nepismenog stanovništva i manje stope nezaposlenosti, a tako i napretka društva u cjelini.

Dostupni podaci, kako navodi Avdagić, govore da, iako u BiH žive 89.794 osobe koje su elementarno nepismene, 146.078 osoba je bez osnovnog obrazovanja, 640.726 ima završenu samo osnovnu školu, 1.525.161 srednju školu, dok samo 285.622 osobe imaju visoku školsku spremu.

Izvor : avaz.ba

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button