Zanimljivosti i zabava

Lista ljudi zaslužnih za velike stvari za koje su dobili sitnišSvijet glazbe, filma, umjetnosti i ostalih sličnih pravaca je okrutan i nemojte biti dobrice (nemojte biti ni loši) kada je u pitanju novac. Netko će drugi pokupiti zasluge i naći ćete se u drugom izdanju ovog članka skupa sa sličnim nesretnicima.

Smajlić

Nesretni dizajner i umjetnik Harvey Ross Ball (to ti je onaj u naslovnoj fotki članka) 1963. godine je dobio posao u kojem je morao smisliti logo koji bi podigao moral zaposlenicima kompanije koja ga je unajmila. Cilj im je bio držati ljude sretnima i nasmiješenima. Harvey je popularnog smajlića smislio u roku 10 minuta i za to je dobio masnih 45 dolara! Bio je lijen da učvrsne svoja autorska prava dok su se drugi bogatili na njegovoj ideji. Iskreno, do pisanja ovog članka sam vjerovao da je Tom Hanks u Forrest Gumpu glavni krivac za smajlića.

Kinder klinjo

Uvijek omiljena čokolada koju dovuče rodbina iz Njemačke bila je i ostala najslađa.Kinder dijete aka Guenter Euringer popularni je klinac sa omota čokolade. Kinder ga je na omotu imao tridesetak godina, počevši od 1973. godine. Za fotkanje je dobio 300 njemačkih maraka, a Kinder je marketinškim trikom prodao i zaradio milijune. Da je barem tražio cent pri svakoj prodanoj čokoladi… E Kinder dječače.

Nike

Jedan od najpoznatijih i najjačih brendova također se našao na ovoj listi. Poznatu kvačicu za Nike nije napravila neka superkul dizajnerska tvrtka, nego studentica Carolyn Davidson 1971. godine. Budući da šef nije bio oduševljen logotipom platio joj je dobrih 35 dolara! Srećom šef Knight je skužio da posao cvate i nedugo nakon toga je ostavio nešto veću (šesteroznamenkastu) cifru na računu, što je i dalje neusporedivo sa milijardama koje Nike uzima svake godine.

Bob Ross

Emisija ‘The joy of painting’ se prikazivala od 1983. pa sve do 1995. godine. U polusatnim epizodama Bob Ross je objašnjavao i davao upute kako naslikati nešto. Najdraži dio emisije mu je bio čišćenje kistova jer je nakon umakanja u sredstvo za čišćenje kist udarao u rub stalka za slike ili glavu snimatelja (WTF?). Osim TV emisija Bob je izdao i hrpu DVD-ova i liniju slikarskog pribora. Najtužnija stvar je to što sve te godine Bob nije zaradio apsolutno ništa! Ne znamo da li je to zbog te trajne koju je imao ili je lik zbilja volio svoj posao bez obzira na novac.

AC/DC

Kultni logo grupe AC/DC trebao je ugledati svijetlo dana samo na jednom njihovom albumu – ‘Let there be rock’. Napravio ga je dizajner Gerard Huerta 1977. godine za nepoznato mali iznos. Nakon što je ekipa iz benda skužila da logo prolazi nenormalno dobro, odlučila je zeznuti dogovor i staviti taj logotip na sve albume, turneje, majice, plakate i sl. Logo je danas zaštićen (naravno da jeste).Back to top button