ArhivaVijesti

Korona uzela svoj danak: Veliki pad broja turista u Dubrovniku

Za razliku od ostatka Hrvatske, gdje je broj turista u prvoj polovini avgusta na oko 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine, Dubrovnik bilježi dosta lošije rezultate.

UDubrovniku trenutno boravi oko 11.200 turista, što je 39 odsto prošlogodišnjih rezultata. Uglavnom je riječ o posjetiocima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske te domaćim gostima. Ipak, restriktivne mjere koje uvode pojedine zemlje utiču na dalje rezervacije, navodi HRT.

Možda će Vas zanimati i:

Na današnji dan Dubrovnik ima 2.675 dolazaka (36% od tog datuma lani) i 11.232 noćenja (39% od tog datuma lani). Najviše turista je iz Velike Britanije, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Poljske, Italije, Ukrajine, Španije, BIH i Rumunije. Ostvarena je trećina prošlogodišnjih turističkih rezultata, što ipak nije najcrnji scenarij kojeg su se dubrovački iznajmljivači pribojavali.

– Otkaza se osjeti kada se najave nekakve ovako malo restriktivnije mjere, kao što je Austrija, ali možemo reći da Englezi i Nijemci izvlače širu sliku – kaže Nino Dubretić, direktor agencije za privatni smještaj.

Zbog većeg broja oboljelih te najave uvođenja obveznog karantina za povratnike u pojedine evropske zemlje nakon odmora u Hrvatskoj na krajnjem jugu bilježe i otkazivanje rezervacija, ali optimizam ipak postoji.

-Dosta smo dobili onih gosti koji do sada nisu dolazili u Dubrovnik, s time da smo se, naravno, prilagodili i što se tiče ponude i cijena. I mislim da smo se dobro prilagodili – kaže Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih radnika Dubrovačko-neretvanske županije.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button