Valter Tuzlanski

Koristite Bluetooth? Hakeri kažu da je to izrazito opasno, evo i zašto


Mnogi od nas vjerojatno ostavljaju Bluetooth uključenim na svojim telefonima i ne razmišljaju o tome, ali stručnjaci upozoravaju da se izlažemo riziku od hakiranja.

Bluetooth može biti koristan način povezivanja s zvučnicima, povezivanja uređaja za vježbanje s telefonom ili stvaranja vruće tačke na prijenosnom računalu u nevolji, ali stručnjaci tvrde da ima ozbiljne sigurnosne slabosti.

Bluetooth je vrlo kratkodometna Wi-Fi tehnologija koja omogućuje uređajima da doslovno komuniciraju ako su blizu.

To je prilično dobro za bežične uređaje koji se mogu “sparivati” i razmjenjivati informacije.

Međutim, historija Bluetootha ispunjena je upozorenjima stručnjaka o rizicima koje predstavlja za sigurnost.

Na konvenciji hakera DEF CON 2019. godine pokazano je koliko je slabu sigurnost oko Bluetootha moguće zloupotrijebiti.

Tokom konvencije istraživači su pokazali koliko su ranjivi digitalni zvučnici i kako ih je moguće kontrolirati i prisiliti da reproduciraju zvučne buke koje mogu dovesti do gubitka sluha kod svih u blizini.

“Bluetooth je nešto što se može hakirati. Prilično je jednostavno i trebali bismo biti svjesni toga“, rekao je Matt Lourens, menadžer sigurnosnog inženjeringa u firmi Checkpoint.

Jovi Umawing, istraživač u Malwarebytes Labs, također je upozorio: “Kada je u pitanju dijeljenje potencijalno osjetljivih podataka s nekim drugim, Bluetooth nije najbolja tehnologija koja zaista jamči sigurnu i pouzdanu razmjenu. Bolje je koristiti druge sigurnije metode dijeljenja podataka.”

Osim toga, stručnjaci su upozorili na druge rizike koji mogu proizaći iz korištenja ove tehnologije kratkog dometa.

Istraživači Daniele Antonioli, Nils Ole Tippenhauer i Kasper Rasmussen objasnili su u radu iz 2019. godine da “napadač može prisluškivati ili mijenjati sadržaj Bluetooth komunikacije u blizini, čak i između uređaja koji su prethodno uspješno upareni”.

To uključuje mogućnost hakiranja i manipulacije podacima koji se mogu prenositi putem bežične veze.

Međutim, Lourens također upozorava na histeriju prilikom korištenja Bluetootha i telefona općenito. Rekao je da je važnije znati rizike i donositi informirane odluke, piše Unilad.

“Ako želite stvarno biti sigurni, isključite internet, prestanite koristiti mobitel, nemojte više voziti…. shvaćate što želim reći?”, dodao je. “Uvijek ćete imati određenu razinu rizika. Samo budite svjesni toga i promijenite svoje ponašanje.”Možda će Vas zanimati i:

Back to top button