Valter Tuzlanski

Cijene zlata na rekordnom nivou, ulagači nervozni

Cijena unce zlata stabilizirala se na fizičkom tržištu nakon podneva na nivou od 2.126,75 dolara. U utorak bila je nakratko dosegnula historijski maksimum od 2.141,59 dolara.

U terminskim ugovorima kliznula je za 0,3 posto, na 2.135,20 dolara.

Možda će Vas zanimati i:

Podršku cijenama pružila su očekivanja o smanjenju kamatnih stopa u SAD-u budući da njihova promjena ne utječe na zlato. Dodatni poticaj bio je i strah od pada tržišta dionica koji je potaknuo val potražnje za alternativnim kategorijama imovine, poput bitcoina i zlata, tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Poput zlata, i glavna svjetska kriptovaluta bitcoin dotaknula je u utorak najvišu vrijednost od početka trgovine da bi u srijedu njezina vrijednost naglo pala.

Porasle su i cijene drugih plemenitih metala. Unca srebra poskupjela je na fizičkom tržištu za 0,1 posto, na 23,70 dolara, platine za 0,9 posto, na 888,38 dolara, a paladija više od jedan posto, na 958,93 dolara.

“Mislimo da je cijena zlata kratkoročno otišla predaleko i očekujemo korekciju. Podaci o tržištu rada u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak, mogli bi prigušiti nade o smanjenju kamatnih stopa”, rekao je Fritsch.

Trgovci procjenjuju da su šanse za Fedovo smanjenje kamatnih stopa u lipnju 69 posto.

Tržišta će pozorno pratiti i Powellovu ocjenu o stanju u američkoj privredi u okruženju visokih kamatnih stopa.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button