BiH

Kod Bihaća otvoren novi prihvatni centar za ilegalne migrante
Novi kamp za ilegalne migrante otvoren je u petak u okolici Bihaća kao sastavni dio projekta koji provode vlasti BiH i međunarodna zajednica s ciljem učinkovitijeg kontroliranja migrantske krize.

Kod sela Lipa udaljenog od Bihaća dvadesetak kilometara uspostavljeno je kontejnersko naselje u kojem se može smjestiti do hiljadu i po osoba. Kontejneri su opremljeni grijanjem, a cijelo naselje opskrbljeno je električnom energijom i tekućom vodom pa se tamo uz samce mogu smještati i porodice te maloljetna djeca bez roditeljskog staranja za koje je predviđena trećina smještajnih kapaciteta.

Možda će Vas zanimati i:

Ranije je na tom mjestu bilo šatorsko naselje, a prizori migranata koji su se tamo protekle zime smrzavali na snijegu potaknuli su međunarodnu zajednicu, a posebice Europsku uniju da reagira i osigura donacije kako bi se osigurali humaniji uslovi za boravak migranata.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je tokom ceremonije otvaranja kampa kako je uspostava novog naselja najbolji dokaz kvalitetne saradnje koja je od tada uspostavljena.

“Institucije BiH pokazale su da mogu učinkovito djelovati kada postoji dijalog i to je snažna poruka i u ovoj političkoj krizi u kojoj se zemlja nalazi” kazao je Sattler novinarima dodajući kako je uz to važno i to što je napokon riješena velika humanitarna kriza u BiH.

Iz svojih je fondova EU osigurala 1,7 miliona eura za opremanje prihvatnog centra u Lipi, koji je zamišljen kao privremeni dom za migrante koji su ranije uglavnom boravili u samom Bihaću ili u šumama u okolici tog grada i u blizini granice s Hrvatskom.

Predsjednik vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružinić kazao je kako je tamo trenutno stanje zadovoljavajuće upravo stoga jer je zatvoren veliki broj “divljih” kampova iako i tamo strahuju od mogućeg novog migrantskog vala narednog proljeća, posebice zbog stanja u Afganistanu.

Prema posljednjim procjenama sigurnosnih agencija u BiH u toj zemlji ove godine u prosjeku je dnevno boravilo oko dvije i po hiljade ilegalnih migranata koji su nastojali nastaviti put ka državama-članicama Europske unije.

Od 2017. godine kroz BiH je na putu ka Hrvatskoj prošlo najmanje 84 hiljade ilegalnih migranata koje su registrirale policijske agencije u susjednoj državi.

Od 2020. godine priliv migranata na zapadnobalkanskoj ruti preko BiH značajno je smanjen, a oni sada pretežno pokušavaju doći iz Srbije do zapadne Europe preko Rumunije i Mađarske.

Načelnik Uprave za granicu hrvatskog MUP-a Zoran Ničeno u četvrtak je sudjelujući na regionalnoj konferenciji o ilegalnim migracijama održanoj u Sarajevu kazao kako krijumčarenje ilegalnih migranata preko granice i dalje predstavlja veliki izazov.

Kazao je kako je od početka godine otkriveno i uhapšeno 776 osoba koje su preko granice s Hrvatskom pokušale prokrijumčariti više od 5700 migranata. Svi podaci do kojih se pri tom dođe, uključujući one o metodama kojima se krijumčari koriste, prosljeđuju se policijskim tijelima EU s ciljem učinkovitije kontrole vanjskih granica Unije.

Izvor: Hr.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button