Svijet

Ko je Putinova miljenica koja prijeti Švedskoj i Finskoj? Vučiću poručila: Isti si kao Sharon Stone

Nepotopiva Marija
Vučića je prije nekoliko godina uporedila sa Sharon Stone u Sirovim strastima, a na Facebooku je poznata po govoru mržnje, širenju dezinformacija i izrugivanju.

Ruska glasnogovornica vanjskih poslova, Maria Zaharova, izdala je jezivo upozorenje svojim susjedima Švedskoj i Finskoj, rekavši da će se obje zemlje suočiti s ‘vojnim posljedicama’ ako uđu u NATO.

‘Finska i Švedska ne bi trebale svoju sigurnost temeljiti na šteti sigurnosti drugih zemalja i njihovo pristupanje NATO-u može imati štetne posljedice i suočiti se s nekim vojnim i političkim posljedicama – rekla je Zaharova tokom brifinga.

Zaharova je prvi puta pobudila pažnju prije nekoliko godina objavom na Facebooku povodom posjete srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Washingtonu. ‘Nepotopiva’ Marija, kakvom je smatraju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, tada nije dobila otkaz.

Što je Zaharova napravila?

Sve se dogodilo nakon što su Kosovo i Srbija u Bijeloj kući, uz prisustvo Donalda Trumpa, potpisali međusobni sporazum. Zaharova je onda na Facebooku objavila fotografiju Donalda Trumpa i Aleksandra Vučića, na kojoj sjede jedan preko puta drugog u kabinetu predsjednika. Prizor je usporedila s čuvenom scenom iz filma ‘Niske strasti’ u kojoj Sharon Stone sjedi prekrštenih nogu.

Vučiću se kasnije izvinuo ruski predsjednik Vladimir Putin te ministar unutarnjih poslova Sergej Lavrov, ali ni tada ‘tema Zaharove’ nije zatvorena. Usprkos izvinjenju od strane Moskve, čiji tekst nije poznat javnosti, Maria objavu nije maknula.

Nikome nije bilo jasno zašto se nediplomatska objava, koja je lako mogla dovesti do problema u rusko-srpskim odnosima, nije sankcionirala. Ispada da, usprkos izvinjenju iza zatvorenih vrata, ruska diplomatija i dalje radi na destabilizaciji Vučićevog autoriteta.

Lično se nikada nije izvinula Vučiću.

Ruska diplomatija, u svakom slučaju na internetu, najčešće se povezuje s njezinim licem i svjetonazorom: izrugivanje najvišim dužnosnicima (kojima se Zaharova nije ovlaštena obraćati), dezinformacije, snažna antizapadna i antiukrajinska retorika.

Istovremeno, na njezinoj Facebook stranici, poznatoj po govoru mržnje, teško da ćete pronaći kritike i uvredljive riječi na račun ruskog predsjednika.

Brzo nestaju čim se pojave; komentari pratitelja se moderiraju, iako se na prvi pogled čini da je na ovom profilu haos.

Sve o Zaharovoj

Zaharova je rođena 1975. godine u Moskvi, a šest godina kasnije s porodicom je preselila u Peking. Diplomirala je novinarstvo 1998. godine.

Bez obzira na kontraverzne izjave, ova 46-godišnjakinja kroz karijeru je imala brojne važne titule.

Zaharova je imenovana direktoricom Odjela za informisanje i štampu 2015. godine. Postala je prva žena u historiji ruskog MIP-a koja je preuzela ovu poziciju. Od juna 2020. ima najviši diplomatski čin, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik. Članica je kolegijuma ruskog Ministarstva vanjskih poslova, autorica više naučnih radova i dobitnica brojnih nagrada.

U maju 2020. primila je Orden časti za veliki doprinos u provedbi vanjske politike Ruske Federacije i dugogodišnju savjesnu diplomatsku službu, a 2017. Zakharova je, zajedno s 30 drugih poznatih državnika i javnih osoba, u Kremlju odlikovana Ordenom prijateljstva.

Na web stranici Change.org se 2020. pojavila peticija za ostavku Zaharove nakon intervjua o uticaju pandemije virusa korona na putovanja građana. Tvrdila je, između ostalog, da ljudi koji imaju kredite, a ne primaju visoke plate, ne bi trebali putovati u inostranstvo. No, ni nakon nekoliko oštrijih izjava nije dala ostavku.

Štaviše, tu je i novo imenovanje. Od septembra 2020. Zaharova je voditeljica Odsjeka za međunarodnu i nacionalnu sigurnost Ruske diplomatske akademije (državnog univerziteta za obuku diplomatskog osoblja, koje je među najstarijim u svijetu)

Što pokazuje slučaj ‘Niske strasti’?

Ruski politolog Ivan Preobraženski objavu o Vučiću smatra ‘primjerom ruske škole diplomatskog poniženja’. Kako je spomenuo u razgovoru za balkanski servis RSE, ovo nije prvi ponižavajući napad na čelnika Srbije.

– 2008. godine na ruskoj državnoj televiziji prikazan je propagandni film u kojem je voditelj Konstantin Sjomin pokojnog premijera Zorana Đinđića nazvao ‘zapadnom marionetom’ koja je dobila ‘zasluženi metak’.

Od tada se ništa nije promijenilo, smatra Preobraženski.

– Srpski čelnici u Moskvi podijeljeni su na ‘marionete’ koje zaslužuju metak za kontakte sa Zapadom i ‘braću’ koja slijede zapovijed Kremlja. A Vučić je očito upozoren da bi mogao postati ‘marioneta’.

Glavni gledatelj cijele ove predstave je, najvjerovatnije, Vladimir Putin i ništa ga nije spriječilo da razgovara sa srpskim kolegom ‘u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja’, dodao je Preobraženski.

– U srednjem vijeku takva se taktika koristila prilično često. Ako se susjednog feudalca nije moglo bičevati kao običnog kmeta, onda su ga pozvali u goste i na njega poslali dvorske lude. Pa, vladar je zadovoljan, kao što je i njegov ranjeni ego. To, naravno, nema veze s diplomatijom i na taj način ne možemo steći nove prijatelje, pogotovo ravnopravne partnere u vanjskoj politici – zaključio je ovaj politolog.Izvor
24sata.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button