Zanimljivosti i zabava

Kina prestigla Japan i sad je najveći svjetski izvoznik automobila


Prema zadnjim informacijama Kina je postala najveći svjetski izvoznik automobila, pretekavši Japan s izvozom većim za skoro milijun vozila. Najveći uspjeh kineske automobilske industrije je nesumnjivo marka BYD.

Najnovije procjene pokazuju da je Japan izvezao 4,3 milijuna vozila 2023. To nije bilo dovoljno da Zemlja izlazećeg sunca ostane najveći izvoznik automobila, već je tron ​​prepušten Kini. Prema zadnjim podacima, Kina je izvezla 5,26 milijuna vozila, čime je postala najveći svjetski izvoznik automobila. Ovaj podatak je još zanimljiviji, s obzirom da je ova azijska zemlja postigla ovaj poticaj bez prodaje i izvoza ijednog automobila u Sjedinjene Američke Države.
Kina je najviše izvozila na tržišta u razvoju, kao što su Rusija i Meksiko, ali dobar dio automobila plasiran je u Europu, gdje su napravili najveću tržišnu pometnju. U Kini je prodaja električnih automobila porasla za 21%, a prodaja plug-in hibridnih automobila za 83%.
Bez sumnje, najuspješniji brand u Kini je BYD. Prošle godine, ova kompanija je prodala čak 3.024.417 vozila i po prvi put ušla među 10 najboljih proizvođača automobila u svijetu. Budući da BYD od 2022. ne proizvodi automobile s motorima na unutarnje sagorijevanje, od ove brojke, čak 1,57 milijuna automobila bili su čisto električni, dok su ostali bili hibridi. Uspjeh za BYD još je veći, jer je u zadnjem kvartalu prošle godine kineski div nadmašio Teslu po prodaji baterijskih vozila.
Drugi najuspješniji kineski brand 2023. bio je Chery s 1,88 milijuna proizvedenih automobila, dok je treći bio Gely s 1,62 milijuna.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button