SvijetVijesti

Kina osudila američki veto na trenutni prekid vatre u Gazi: “Zeleno svjetlo nastavku pokolja”

Kina je oštro kritikovala SAD zbog stavljanja veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre u Gazi.

Peking je rekao da je taj potez poslao “krivu poruku” i zapravo dao zeleno svjetlo nastavku pokolja.

Bijela kuća je rekla da bi rezolucija koju je predložio Alžir “ugrozila” pregovore o okončanju rata.

SAD je predložio vlastitu rezoluciju o privremenom prekidu vatre, koja također upozorava Izrael da ne napada grad Rafah.

Dok su se borbe u Gazi nastavljale, došlo je do široke osude odluke SAD-a da blokira rezoluciju Alžira. Podržalo ga je 13 od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, a Velika Britanija je bila suzdržana.

Reagirajući na veto, kineski ambasador pri UN-u Zhang Jun rekao je da je tvrdnja da bi prijedlog ometao tekuće diplomatske pregovore “potpuno neodrživa.”

“S obzirom na situaciju na terenu, kontinuirano pasivno izbjegavanje trenutnog prekida vatre nije ništa drugačije od davanja zelenog svjetla nastavku pokolja,” rekao je.

“Prelijevanje sukoba destabilizira cijelu regiju Bliskog istoka što dovodi do povećanja rizika od šireg rata,” dodao je.

Samo gašenjem plamena rata u Gazi možemo spriječiti da pakleni požari ne progutaju cijelu regiju.

Najviši alžirski diplomat UN izjavio je da je “nažalost Vijeće sigurnosti još jednom zakazalo.” “Ispitaj svoju savjest, kako će ti historija suditi,” dodao je Amar Bendjama.

Američki saveznici također su kritizirali ovaj potez. Izaslanik Francuske pri UN-u Nicolas de Riviere izrazio je žaljenje što rezolucija nije usvojena s obzirom na katastrofalnu situaciju na terenu.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorica SAD-a pri UN-u, rekla je da “nije pravo vrijeme za pozivanje na trenutni prekid vatre dok traju pregovori između Hamasa i Izraela.”

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button