SvijetVijesti

Kijev se plaši da će ruski vojnici prilikom povlačenja pretvoriti Herson u “grad smrti”
Ukrajinska vojska je saopćila jučer da su ponovo zauzeli dio teritorije u Hersonu nakon što je Moskva naredila djelimično povlačenje iz tog područja. Zvaničnici iz Kijeva se plaše da bi ruski vojnici prilikom povlačenja mogli pretvoriti ovaj glavni grad regije u “grad smrti”.

U samo 24 sata ukrajinske snage su potisnule liniju fronta u ključnom dijelu za sedam kilometara i preuzeli kontrolu nad 260 novih kvadratnih kilometara teritorije. Vratili su i dva grada koja se nalaze na putu ka Hersonu.

Rusija je nakon toga najavila povlačenje trupa sa zapadne obale rijeke Dnjepar, područja koje uključuje i Herson no zvaničnici u Kijevu su se prema ovoj objavi odnosili sa skepticizmom.

Herson je jedna od četiri ukrajinske regije koje je Rusija pokušala anektirati kršeći međunarodno pravo, a neki sumnjaju da bi Moskva odustala od borbe za teritoriju ispunjenu ljudima za koje je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao da će biti ruski državljani “zauvijek”.

Ukrajinski zvaničnici su također zabrinuti da će ruska vojska prihvatiti taktiku spaljene zemlje i ostaviti za sobom trag razaranja nakon svog povlačenja.

Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, izjavio je u četvrtak da Rusija “želi da Herson pretvori u ‘grad smrti'”.

Ruska vojska “minira sve što može: stanove, kanalizaciju. Artiljerija na lijevoj [istočnoj] obali planira da pretvori grad u ruševine. Ovako izgleda ‘ruski svet’: dođeš, opljačkaš, proslaviš, ubiješ ‘svjedoke’, ostaviš ruševine i odeš”, napisao je Podoljak na Twitteru.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button