LifestyleZanimljivosti i zabava

Kažu da smo je na pogrešan način pili! Evo kako se zapravo pije turska kahva

Posebno na Balkanu gdje se i dalje pije domaća tzv. turska kahva, često bez nje ne možemo da funkcionišemo normalno.

Međutim, postoje razni načini na koje pravimo tursku kahvu, pa je neko pije potpuno gorku, neko slatku, pa sa mlijekom, itd.

Pa, iako se radi o ličnim ukusima, nauka kaže da je najbolje piti gorku tursku kahvu.

Evo zašto bi što prije trebalo da se naviknete na tursku kahvu bez mlijeka i šećera:

Prvi sastojak koji ne treba da sipate u kahvu je mlijeko! Rezultati istraživanja pokazuju da i samo mlijeko ima visok nivo kozeina, zbog čega u dodiru sa kofeinom povećava izlučivanje kalcijuma iz mokraće. Pa, poslije ovakvog spoja nisu neobični nadimanje, bolovi u stomaku i dijareja.

Također, ukoliko se trudite da smršate znajte da mlijeko u kahvi usporava metabolizam i da može biti razlog zašto neko ne može da izgubi kilograme.

Ilustracija

Dobro bi bilo da izbjegavamo i kafe sa šlagom i dodacima koje su popularne u posljednjih nekoliko godina. Bogati slojevi sirupa i šlaga mogu obogatiti vašu kafu sa još dodatnih 300 do 500 kalorija.

I konačno, ono što bi takođe trebalo da izbjegavate jeste da previše šećerite svoju kafu. Osim što uništavate njen pravi ukus, preveliki unos šećera glavni je razlog gojaznosti i dijabetesa.

Sada se sigurno pitate koja je najbolja kafa za zdravlje?

Odgovor je: domaća, gorka!

Izvor: Hayat tv

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button