ArhivaSvijetVijesti

Kamiondžije iz Poljske blokirale granicu sa Ukrajinom, Evropska komisija najavila sankcije


Evropska komisija je oštro osudila nezadovoljne kamiondžije i farmere koji su blokirali poljsko-ukrajinsku granicu. Evropska komesarka za transport Adina Valean je kazala da smatra da je situacija na granici neprihvatljiva.

Iz Evropske komisije također najavljuju da će povući pravne poteze ukoliko granica ne bude odblokirana.

“Dok podržavam pravo ljudi da protestuju, cijela EU, da ne spominjemo Ukrajinu, zemlju koja je trenutno u ratu, ne može biti uzeta kao talac blokiranjem naših vanjskih granica,” rekla je.

Od 6. novembra, kamiondžije i farmeri iz Poljske blokiraju tranzit kroz različite granične prijelaze duž poljsko-ukrajinske granice. Ulazak je dozvoljen samo vozilima koja prevoze humanitarnu i vojnu pomoć.

Teški uslovi na terenu, uključujući temperature ispod nule i nedostatak sanitarnih čvorova, izazvali su zabrinutost za sigurnost onih koji čekaju na granici za prelazak.

Dva ukrajinska vozača koja su čekala da pređu granicu umrla su u svojim vozilima, kako se navodi, prirodnom smrću.

Poljski demonstranti traže ponovno uvođenje prijeratnih pravila za ukrajinske kamiondžije, koji su izuzeti od obaveze nošenja transportnih dozvola.

Promjena je uvedena prošle godine kao dio “puteva solidarnosti” Evropske unije, čiji je cilj da pomognu ratom razorenoj naciji da održi nacionalnu ekonomiju i trgovinske odnose.

Demonstranti također žele da se prazni kamioni koji se vraćaju iz Ukrajine u EU izuzmu iz elektronskog sistema čekanja u redu koji je postavio Kijev.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button