KulturaLifestyleSvijet

Joaquin Phoenix, osvojio Oscara za najboljeg glumca: Govorio o boljem čovječanstvu

Joaquin Phoenix osvojio je danas Oscara kao najbolji glumac u filmu “Joker”, a prihvatanje nagrade iskoristio je za slanje poruke o ne tako slavnoj ulozi čovjeka na planeti Zemlji.

“Osjećam puno zahvalnosti. Ne osjećam se izdignutim iznad svojih kolega koji su također bili nominovani, niti izdignutim iznad bilo koga u ovoj prostoriji, jer dijelimo istu ljubav – ljubav prema filmu. Ovaj vid izražavanja poklonio mi je izvanredan život i ne znam gdje bih bio bez njega”, rekao je Phoenix.

On je zatim put govora skrenuo ka onome što je unaprijed pripremio, a riječ je o pozivu na bolje čovječanstvo koje neće zloupotrebljavati svoju dominaciju nad drugim vrstama.

Možda će Vas zanimati i:

“Postali smo odvojeni od prirodnog svijeta. Mnogi od nas vjeruju da smo centar svemira. Prirodu rušimo zbog njenih resursa. Mislimo da možemo vještački oploditi kravu i ukrasti njenu bebu iako ona za njom nepobitno plače. Onda uzmemo mlijeko namijenjeno teletu i stavljamo ga u kafu ili kornfleks”, rekao je Phoenix.

Joker je kazao kako se većina boji promjene jer misli da je za nju potrebna žrtva, ali da je čovječanstvo dovoljno napredno i sposobno za razvijanje sistema koji bi bio dobar i za nas i za druga živa bića.

Na kraju, Phoenix je odao počast ljudima koji su mu pomogli da “naraste i da se razvije” u ono što je danas.

“Bio sam gad, bio sam sebičan i okrutan. Sa mnom je bilo teško raditi i zahvalan sam mnogima u ovoj prostoriji jer su mi dali drugu šansu. Mislim da smo najbolji kada podržavamo jedni druge, a ne kada isključujemo jedni druge zbog naših grešaka”, rekao je Phoenix.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button