SvijetVijesti

Izraelski ministar vanjskih poslova: Erdogan bi se trebao postidjeti zbog sastanka sa liderom Hamasa
Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz napao je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zbog njegove odluke da objavi svoj posljednji sastanak s liderom Hamasa.

Katz je na X-u podijelio fotografiju na kojoj se vidi kako se Erdogan rukuje s Ismailom Haniyehom u predsjedničkoj kancelariji u Istanbulu tokom vikenda, napisavši da bi turski predsjednik “trebao da se stidi.”

Erdogan se sastao s Haniyehom u pratnji najvažnijih članova kabineta i Samehom Shoukyjem, egipatskim ministrom vanjskih poslova, kako bi razgovarali o izraelskim napadima na Gazu i naporima da se smire tenzije u cijelom regionu, navodi ured turskog predsjednika.

Erdogan i Shoukry izrazili su zabrinutost tokom sastanka da bi nedavni napadi bespilotnih letjelica između Izraela i Irana mogli skrenuti pažnju međunarodne zajednice s patnje na terenu u Gazi, gdje je 34.000 ljudi ubijeno u izraelskom bombardovanju od 7. oktobra.

Odnosi Turske i Izraela su se brzo pogoršali kako se izraelski napad na Gazu nastavlja. Ankara je nedavno odlučila da zabrani izvoz 54 proizvoda, uključujući aluminijum i cement, u Izrael dok se ne postigne prekid vatre.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button