Svijet

Izrael ubio tri sina šefa Hamasa: “Napad nije dogovoren s Netanyahuom”
Izraelske snage ubile su trojicu sinova lidera Hamasa Ismaila Hanijeha u zračnom napadu u Gazi bez konsultacija s višim zapovjednicima ili političkim liderima, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, objavili su danas izraelski mediji.

Pozivajući se na visoke izraelske dužnosnike, novinska agencija Walla objavila je da Netanyahu i ministar odbrane Yoav Gallant nisu bili unaprijed obaviješteni o napadu koji su koordinirali izraelska vojska i obavještajna služba Šin Bet.

Naveli su da su Amir, Mohamad i Hazem Hanijeh ciljani jer su bili borci, a ne zato što su bili sinovi političkog vođe Hamasa.

Izraelska vojska nije komentirala izvješća da je Hanijehu ubijeno i četvero unuka. Ured premijera i vojska nisu odmah bili dostupni da komentiraju napise agencije Walle.

Moguće komplikacije pri pregovorima

Ubistvo Hanijehovih bližnjih moglo bi zakomplicirati pregovore kojima je cilj osigurati prekid borbi u Gazi u zamjenu za oslobađanje 133 izraelska taoca za koje se vjeruje da su još uvijek zarobljeni u opkoljenoj enklavi. Hanijeh je rekao da Hamas ima “jasne i specifične” zahtjeve za pristanak na bilo kakvu pauzu u borbama.

“Neprijatelj je u deluziji ako misli da će napadi na moje sinove, tokom vrhunca pregovora i prije nego što je pokret poslao svoje odgovore, primorati Hamas da promijeni svoj stav,” rekao je jučer Hanijeh.

“Moji sinovi su postali mučenici na putu za oslobađanje Jeruzalema i džamije al-Aqse. Krv mojih sinova mi nije draža od krvi našeg naroda,” dodao je.

Sedam mjeseci rata

Rat je ušao u sedmi mjesec, ali malo je znakova napretka u pregovorima. Hamas zahtijeva prekid izraelske ofanzive, povlačenje izraelskih snaga i da se raseljenim Palestincima omogući povratak njihovim domovima.

Izrael želi osigurati povratak talaca, ali kaže da neće prekinuti rat sve dok Hamas ne bude uništen kao vojna sila, kao i da dalje planira napad na južni grad Rafah u koji se sklonilo više od milion civila.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button