Vijesti

Hrvatski MUP tvrdi da Igor Dodik nije podnio zahtjev za državljanstvo po osnovu mjesta rođenja
Hrvatski Nacional dobio je informaciju iz izvora bliskih policiji da Igor Dodik, sin predsjednika RS-a, nije podnio zahtjev za dobijanje državljastva Republike Hrvatske, kako su naveli, “prirođenjem.”

Da bi neko dobio državljanstvo Hrvatske treba ispuniti određene, prilično stroge, uslove, a jedan od njih je i po osnovu rođenja. Potpuno je jasno da Igor Dodik na osnovu toga ne može ni podnijeti zahtjev za dobijanje državljanstva RH.

No, iz MUP-a RH u odgovoru Nacionalnu nisu naveli da Igor Dodik nije podnio zahtjev po ostalim uslovima koje možda i ispunjava.

Sjetit ćemo se da je, naprimjer, najbolji bh. fudbaler Edin Džeko 2021. godine dobio državljanstvo Hrvatske nakon što je podnio zahtjev zbog poslovnih olakšica.

Odgovor MUP-a RH, u vezi slučaja Igora Dodika, prenosimo u cijelosti:

“Uvidom u evidenciju zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva prirođenjem koja se vodi u Ministarstvu unutarnjih poslova utvrđeno je da osoba imenom Igor Dodik (otac Milorad) nije podnosila zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva. Dakle, informacija da je osobi dodijeljeno hrvatsko državljanstvo, a koju su prenijeli neki mediji je netočna,” navode iz MUP-a.

Oglasio se i Igor Dodik na X-u napisavši da je sve netačno.

“Vidim da sam postao Hrvatski državljanin, samo mi još nisu dali pasoš, a ni institucije mi nisu javile da sam tražio. Još jedna u nizu velikih laži koje su lako provjerljive. Gospodo koji ste objavili i prenjeli vijest, da držite do svog kredibiliteta, prvo bi provjerili istinitost.”

Podsjetimo, inspektor Ministarstva unutranjih poslova Hrvatske Nikola Kajkić rekao je da je Igor Dodik, sin Milorada Dodika, prije 15 dana dobio državljanstvo Hrvatske.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button