BiH

Izetbegović: Tužilaštvo se treba pozabaviti održavanjem izbora
Predsjednik SDA-a i delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obratio se pred održavanje sjednice Glavnog odbora SDA te poručio da visoki predstavnik treba da povuče potez i omogući održavanje izbora.

“Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik povuče potez. U funkciji toga je bila sjednica Doma naroda prije par dana, da se izbiju svi aduti,” kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao kako je vrijeme da Međunarodna zajednica radi svoj posao, konkretno Visoki predstavnik i da omogući biračima da izaberu novu vlast.

Kaže i kako ga je Visoki predstavnik Christian Schmidt zvao prije nekih petnaestak dana u vezi sa tim da li će biti donesen budžet i da je Schmidt u tome razgovoru poručio da će izbora biti i da se sredstva moraju naći.

“Mi smo prozvali i tužilaštvo i sve nadležne da se pozabave ovom situacijom, radi se o kršenju Ustava, udaru na Dejtonski mirovni sporazum, kršenju Konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, koja je dio našeg Ustava. Radi se o kršenju zakona i mislim da ima prostora da se tužilaštvo time pozabavi,” rekao je Izetbegović.

Iako su novinari dva puta pitali Izetbegovića o informaciji da je Johann Sattler spriječio da visoki predstavnik donese odluku o finansiranju izbora, Izetbegović nije dao komentar.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button